Peter Haglund: ”Kanske belackarna är tysta nu”?

Ekenäs IF:s sportchef Peter Haglund skriver under uttrycket: Ingen blir profet i sin egen hemstad. ”Ja, det stämmer”, säger Haglund.

När EIF för fyra år tillbaka gick ut i offentligheten att klubben, laget är berett att ta det stora språnget och satsa på landets högsta serie, Veikkausliiga, fick säkert mer än halva staden morgonkaffet i vrångstrupen?

– Efter det har jag varje år fått höra ett som annat, alla gånger kanske inte så trevligt bemötande, säger Haglund.

Men att häckla med EIF:s sportchef är lite som att hälla vatten på en gås.

– Det flesta sade att en liten förening från en liten ort som Ekenäs inte kan ha så högt mål. Men nu har vi gjort det. Kanske belackarna är tysta nu?, funderar Haglund.

Sportchefen sticker inte under stol med att det i slutspurten nog fanns en hel del nerver med i spelet.

– Matchen borta mot MP i S:t Michel var en vattendelare. Jag var orolig för att vi skulle stupa på mållinjen igen. Matchen spelades på naturgräs, vilket satte nerverna på helspänn. Men lyckligtvis klarade laget den matchen med bravur. Och efter den kampen var allt inombords i balans.

Haglund säger att också matchen för spelarna var viktig. Och efter 2–0 segern steg ytterligare självförtroendet.

Peter Haglund visade tidigare under säsongen att han och tränaren Gabri Xatart hade is i magen. När transferfönstret i juli öppnades höll man sig lugn och konstaterade att man väntar och ser var laget behöver förstärkas – och inte att man behöver förstärka laget.

– Jo, så var det. Och det var ett bra beslut. Tiemoko Fofana kom som en skänk från ovan. Otur att ”Fofa” på slutet skadade sig. Med honom med på banan kunde det betydligt bättre sett ut.

Att också Lucas Kaufmann senare kom från FC Honka i Esbo har också haft en stor inverkan.

– Vi har ett otroligt lag. Det kan man inte förneka, säger Haglund.

Han säger också att trots försäsongen såg lite dyster ut var han inte orolig alls. Och när Kofi Adu, som spelar på mittfältet anslöt sig till truppen föll en stor börda från axlarna.

– Jag såg att han kommer att betyda otroligt mycket för laget. Han har efter ankomsten spelat varenda minut i matcherna. Han är den ledare vi behöver.

Han är också riktigt nöjd med att tränaren Gabri Xatart ville den här säsongen återvända till ”De grönvita”.

– Han gör ett jättebra jobb. Inget snack om den saken.

Haglund anser att Xatart är en helt annan tränare nu än efter de två första säsongerna i EIF.

– Han är mycket mer mogen. Och lyssna bättre till hur jag resonerar och mina val av nya spelare. Visst diskuterar vi tillsammans vad som behövs. Men han skall vara beredd att ta emot de spelare som kommer. Jag tror att han insåg att vi också behövde rutinerade spelare, säger Haglund.

Sportchefen säger att visst förändrade EIF staden över en natt – avancemang till fotbollsligan kommer att kräva en del investeringar.

Han har inte ännu funderat över vilka förändringar det sker i klubben. Den här säsongen har klubbledningen gjort ett bra jobb. Men Haglund är säker på en sak.

– Allt måste i fortsättningen göras betydligt bättre. Precis allt. Det är ett motto. Men säkert kommer det också en del nya resurser till. Men vi ser var nya krafter behövs. Det är mycket på gång.

Under veckoslutet spelar EIF säsongens sista hemmamatch mot Gnistan från Åggelby. Haglund säger att EIF också vill vinna sin trettonde raka seger.

– Vi blev ju finländska mästare när vi vann Ettan.

Ettan är Finlands bollförbunds högsta serie. Och inte förväxlas med fotbollsligan (Veikkausliiga).

– Det blir en del prisutdelning. Vi tar emot pokalen och medaljer. Det är stort. Och så vill vi bjuda anhängarna på prima fotboll.

När EIF tar steget upp till ligan blir klubben också ny medlem i Veikkausliiga. Det är också stort.

– Allt blir mera professionellt. Det är helt klart. Vi får mer resurser och förhoppningsvis en bättre fotbollsplan. Om vi inte avancerade till fotbollsligan hade vi inte heller fått någonting.

Haglund säger att det är Raseborgs stad som är en stor vinnare. På många år har inte staden fått lika mycket PR, som man efter avancemanget under några dagar fått.

– Jag hoppas också att man från stadens sida ser det här, säger Peter Haglund.

EIF spelar säsongens sista match på Centrumplan mot Gnistan från Åggelby. Matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman