Pettersson med på U-18 landslagsläger

Oliver Pettersson från Ekenäs IF är uttagen till U-18-åringarnas landslagsläger i Eerikkilä den 1-3 juni. Landslagstränaren Peter Lundberg hade senast ungdomslandslagsspelarna (U-18 pojkar födda 2003 eller senare) samlade på Eerikkilä i slutet av februari. Men sedan satte koronarestriktionerna stopp för en uppföljning.

Till lägret i slutet av februari tvingades på grund av restriktionerna alla spelare, som spelar ute i europeiska klubbar, avstå från samlingen, Men nu har läget lättat en aning och Lundberg får till samlingen i Eerikkilä med flere av dem.

Finlands U-19 landslag förbereder sig för EM-kvalet i Polen. I samma kvalgrupp som Finland spelar också Polen, Ukarina och Malta.

En annan glädjande sak för landslagstränaren är att flere av de unga landslagsspelarna har i klubblagen fått i både fotbollsligan och ettan bra med speltid. Bland dem Oliver Pettersson i EIF. Man kan lugnt säga att sportchefen Peter Haglund gjort ett riktigt fynd.

Pettersson har hittills varit med i alla tre matcher i EIF:s öppningselva . Och spelat i trebackslinjen med stor framgång. Ibland också som central mittback tillsammans med Tuukka Andberg, och nu senast ute till höger mot Jippo. Han gjorde en bra match igen, EIF vann 3-0.

Pettersson är lite av en allroundspelare. Han har också spelat på det centrala mittfältet med Xhevedt Gela, och gjorde bl a ett mål i matchen mot FF Jaro (EIF vann 3-1). Men själv säger han att han trivs bäst som central mittback.

Peter Lundberg säger på bollförbundets hemsida att läget under rådande situation är rätt hyggligt.

– Jag har följt med grabbarna både i liga- och ettans seriematcher. Närmare ett tjugotal lirare födda 2003 har i upptakten fått chansen och jag tycker att många av dem har skött sig riktig bra.

Lundberg säger att lägret i juni är relativt kort. Men att man ändå har ett klart mål. Förutom att man analyserar lagtaktiken och lagandan spelas också en intern träningskamp.

– EM-kvalspelet närmar sig och vi har bara en sammankomst till efter det här. All gemensam tid tillsammans är viktig, och den här samlingen har stor betydelse i våra förberedelser, säger Lundmark på bollförbundets hemsidan.

Ducca Nyman