”Pula pula” förstärker EIF:s försvar

– Det smeknamnet fick jag av mina vänner när jag spelade hemma i Kamerun. Det hänger ihop med min spelstil och betyder ”springa springa”.

Det berättar EIF:s nye försvarsspelare Jeannot Esua, 26 år, från Kamerun i Afrika. Han har kritat på för den här säsongen för ”De grönvita” i Ettan . Esua spelar på högerkanten i försvarslinjen och kommer senast från PePo i Villmanstrand.

Han har gjort en lång resa till Finland – först via USA och Kanada innan han småningom landade i Villmanstrand.

– Esua har övertygat oss under tryout-veckan. Jag tror han kommer att tillföra laget en hel del, säger EIF sportchef Peter Haglund.

Kameruns landslag fick i fotbolls-VM 1990 smeknamnet ”Afrikas otämjda lejon” – den uppoffrande spelstilen att aldrig ge upp, aldrig går att tämja inverkade.

– Det är helt klart att jag är ett lejon. Utanför planen är jag lugn och balanserad. Men när jag spelar match är det annorlunda. Då slår det gnistor, säger Esua.

Han säger att han tror att när man spelar professionell fotboll måste man beredd på att göra en hel del uppoffringar.

– Jag har varit borta hemifrån sedan jag var åtta år. Först hamnade jag i Orabiq i Kamerun. Och sedan har händelser slag i slag gjort att jag först kom till USA och sedan Kanada. Och nu gör jag min andra säsong i Finland.

Snacka om att göra uppoffringar.

– Det gäller att hela tiden hålla drömmen vid liv.

Han säger att det är stor skillnad på spelet i USA, Kanada och Finland.

– Här är intensiteten, snabbheten i spelet någonting helt annat.

Och han tillägger.

– Jag spelade faktiskt min första match mot EIF på Centrumplan i Finland. Det var en tuff match, laddad atmosfär, säger Esua.

Han säger att EIF är en mycket bra klubb, professionell med bra setup. Och när han hörde att EIF var intresserat av honom blev det smått eld och lågor.

– När jag talade med sportchef Peter Haglund tyckte jag att projektet var perfekt. Och därför finns jag nu i Ekenäs.

Han har varit här en vecka och det främsta han hittills har gjort är att handla mat och tränat.

– Ekenäs är en lugn plats, inte så mycket ljud. Men jag har förstått att under sommaren blir det betydligt livligare här.

Han betonar att beträffande fotbollen har hittills allt varit helt bra.

– Alla i klubben har önskat mig välkommen. Genast när jag första gången kom i omklädningsrummet ändrades spelkompisarna mentalitet. Alla och allt är professionellt skött.

Han säger också att tränaren Gabri Xatart är en ledare som vet vad han vill.

– Han är väldigt lugn och förklarat på ett tydligt sätt sin filosofi. Han vill spela bra fotboll, få alla puzzelbitar på sina rätta platser. Jag tror det blir en intressant säsong.

Esua säger också att sportchefen PH och vd:n Mika Niemi fått honom att genast känna sig bekväm i omgivningen.

– Jag vill vara en del av laget. Jag har alltid min framtid i bakhuvudet. Alla spelare i laget spelar för att nå följande nivå. När jag spelade bra i Kanada tänkte jag på Europa. En klubb där jag kan visa mina talanger, en klubb som tar mig till följande nivå, Veikkausliiga.

Han säger ändå att han den här säsongen vill fokusera till hundra procent på EIF.

– Tillsammans kanske jag kan nå mitt personliga mål – Veikkausliiga.

Ducca Nyman