”Regn är välsignande i Portugal”

Ekenäs IF:s nye tränare Filipe Pedro, i fortsättningen Filipe, från Portugal hade inte på tisdagen på sin första arbetsdag i EIF bästa tänkbara väder. Det regnade, lite snålblåst och smått kyligt. Det är hittills en av sommarens regnigaste dagar – ett illavarslande eller ett bra omen?

Filipe säger att han är långtifrån vidskeplig. Han är först en aning fundersam när intervjun inleds direkt med frågan: Är du vidskeplig?

Det är ju fotboll som skall diskuteras – på hans nya kontor i EIF:s klubblokal.

– Vi har i Portugal ett talesätt som säger att regn är välsignande. Då är det väl en bra sak?

Efter hälsnings- och inledningsfrasen blir det fotboll.

Han skall under veckoslutet och efter tränarbytet leda EIF för första gången när ”De grönvita” på Centrumplanen tar emot topplaget KTP från Kotka.

Filipe är nyss anländ och har ingen egen fakta att basera sina taktiska drag på. Han har ändå biträdande tränaren Daniel Bolufers analyser att falla tillbaka på.

– Jag har stor hjälp av Daniel, inte bara med tanke på matchen mot KTP utan också under träningarna. Jag vet att vi möter ett riktigt bra lag, bra spelare. Men KTP är inte direkt i fokus. Det viktigaste är att vi som lag spelar bra fotboll, jobbar bra hela matchen.

Han säger att EIF kommer att spela med en hög press mot motståndarlaget, och han vet att spelarna är redo att ge precis allt, hundra procent.

– Vi måste fokusera helt på hur vi skall genomföra matchen, säger Filipe.

Han hade från tidigare matcher fått en hel del videomaterial och hade redan innan kontraktet var undertecknat både en plan och en bra uppfattning om hur han vill ha upplägget.

– Spelarna är bra, har bra kvalifikationer. Jag tror på dem. Nu gäller det att jobba hårt tillsammans. Jag vet att spelarna just nu pressas hårt. Målet är att när grundserien är spelad att vi skall vara med bland de sex främsta lagen. Jag hoppas att publiken, anhängarna, kommer till matcherna så att vi tillsammans kan fixa det, säger Filipe.

Finland är inte direkt världsberömt för sin fotboll. Ändå väljer han att komma till Ekenäs (Raseborg) för att träna ett lag i Ettan.

– Finland är ett respekterat land, också Ekenäs. Här har jag precis samma möjligheter som jag skulle ha att träna ett lag i Frankrike, Spanien eller Portugal. Fotboll är mitt jobb och jag respekterar den varhelst i världen jag tränar.

Han säger också att EIF är en professionellt bra skött klubb.

– Den är bra förberedd i det kontext vi lever i. Det finns ett bra underlag för att göra ett bra jobb.

Och så tillägger han det naturliga.

– Visst kan vi göra allt lite bättre. Tillsammans kan vi utveckla laget. Jag är oerhört glad över att få vara här. Jag har tagits emot bra av alla, spelare, ledare och ekenäsbor. Jag är ödmjuk inför mitt jobb och försöker bli bättre och bättre dag för dag.

Han säger att för närvarande koncentrerar han all sin energi på laget. Senare får han på närmare håll bekanta sig med staden.

EIF har den här säsongen en riktig mixad spelartrupp; två ”brassar”, några fransoser, en från ryssland, och några ”envisa” finländare. Han kommer själv från Portugal och biträdande tränaren från Spanien…

– Fotboll är ett universalt spel och universella lag är inte nytt för mig. Jag har tidigare tränat sådana lag.

Och inför matchen avslutar han med:

– Vi är redo.

Matchen på Centrumplan mot KTP börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman

Foto: Linus Westerlund/YLE

Matchen presenteras av: