Riihimäki: ”Samma koncentration gäller mot JäPS”

EIF:s fotbollsmålvakt Hemmo Riihimäki är lagets sista och till en del också viktigaste utpost. En liten miss kan leda till ödesdigert resultat – en toppräddning ger oftast en hjältegloria. Det är kort avstånd mellan hjälte till ”buse”.

I senaste bortamatch mot KPV i Karleby gjorde Riihimäki några riktigt viktiga räddningar när EIF vann 2–1. Han gjorde en bra och stabil insats. Och nu mot JäPS står han på nytt inför en ny och viktig drabbning.

Han säger att hans nerver inte dallrar. Det här är bara en match bland andra och att han inte är ett dugg nervös.

– Jag koncentrerar mig för den här matchen precis på samma sätt jag gjort inför tidigare matcher. Märkligare än så är det inte, säger Riihimäki.

Han säger att alla matcher har betydelse. Och om det inte innan kampen  finns ett litet ”måste vinna”, någonting som lite extra pirrar i magen, skall man inte alls gå in på planen.

–Det behövs en liten ”aktionkänsla”. Men det är klart att det också finns ett tryck som kommer utifrån, närmast från anhängarna. Men det har ingenting att göra med laget och det påverkar inte mig, säger Riihimäki.

Han säger att lagledningen inte i halvtid i matchen mot KPV talade om någonting speciellt. KPV spelade bra i 15 minuter, gjorde mål medan vi var lite sävliga.

– KPV:s 1–0 fungerade som en väckarklocka. Inledningen var lite försiktig, avvaktande spel och så lyckades det näta. Men efter det kom vi bra igång.

Han tycker att KPV blev passivt efter ledningsmålet. Kanske det kände lite av trycket? Men efter det spelade vi bra fotboll.

– Vi var alla riktigt lugna i omklädningsrummet. Vi var så säkra på att vi kommer att klara kampen. Alla hade den känslan. Vår taktik fungerade  redan bra i första halvlek, även om vi inte lyckades göra mål.

Han säger att det i andra halvlek kom två mål och kunde gott ha kommit några till.

Riihimäki säger att Filipes taktik fungerar bra. Det finns klara linjer, ramar, vilka områden och skyldigheter spelarna har att bevaka.

– Vi har en klar ram (zonspel) och inom det området måste man ta sitt ansvar, men det är inte helt förbjudet att också ”tänka själva”. T ex mot KPV fanns det gott om ytor att spela på.

Han betonar:

– Men det viktigaste är att vi alltid håller oss till den spelidé som vi har gjort upp. Och om vi spelar på samma sätt som KPV, lika noggrant kan vi vinna vilket lag som helst, säger Riihimäki.

Han säger att EIF analyserat JäPS och vet vad som väntar. Och tillägger att båda matcherna i grundserien slutade i förluster.

– Det är det som ligger närmast på ytan. Men det måste vi ändra på. Det här är en match som pressen mer kommer utifrån.

Han säger att inom laget resonerar man att det här är en match bland övriga kamper.

– Det är därför vi tränar alla dagar, alla veckor alla månader. Och en seger betyder att vi är närmare den kvalplats vi har som mål.

Han tillägger också att en seger eller en förlust inte är direkt avgörande. Det återstår två matcher ännu …

Det är nervpirrande innan EIF på Centrumplan möter JäPS från Träskända. Matchen börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av: