Riihimäkis debut fick lyckligt slut

Ekenäs IF:s målvakt Hemmo Riihimäki debuterade i Ettan borta mot KTP i Kotka. Och debuten fick ett lyckligt slut. På tilläggstid, i 96:e minuten, fick EIF hörna från vänster. Xhevdet Gela lade upp den. Riihimäki steg med upp i anfallet och klackade bollen till Adam Larsson, som stod i klungan på mållinjen och kunde i sista valetet nicka in kvitteringen – 1 – 1 (0–0).

– Vi får ta en diskussion med Larsson. Var det min klackspark som gick direkt i mål, eller var det Larsson som nickade in bollen? Nåja. För mig spelar det ingen roll. Huvudsaken att det blev mål, kvittering och en poäng. Det är det viktigaste, säger Hemmo Riihimäki.

En poäng borta i Kotka är bra. Båda lagen spelade snålt i försvarsväg och målchanserna dök inte alltför ofta upp. Men i 72:ra minuten hade Ramadingaye världens chans att punktera kampen. Men Riihimäki gjorde sitt livs räddning nere i vänstra hörnet.

– Försvaret följde upp situationen riktigt bra. Och Nnaemeka Anyamele täckte bort sin vinkel. Men visst. Det blev en viktig räddning, säger Riihimäki.

En match som debutanten kan vara riktigt nöjd med. En toppräddning, en passning (?) till kvitteringen och i övrigt en säkert insats. Kan man begära mer?

– Kotka är ingen trevlig plats att spela på. Men visst är humöret på topp även om det inte blev tre poäng, vilket var vårt mål, säger Riihimäki.

Och EIF-ledningen fick bevis på att man har två bra målvakter att tillgå. Mehdi El Moutacim vilade den här matchen. Adam Larsson startade på bänken kom in i mitten på andra halvlek – ett lyckat byte. Också Simon Lindholm byttes in.

Matchen såg ut att sluta 0 – 0.

Men sedan fick KTP ute på sin högerkant bollen till Johannes Laakkonen, som rätt fritt fick avancera mot EIF-målet. Och från sexton metern fick han iväg ett hårt skott som inte Riihimäki kunde göra något åt – 1 – 0 (83 min.).

I det här skedet såg EIF ut att gå mot förlust.

KTP har inte läst på sin hemläxa. Mot EIF gäller det att spela ända tills domarens pipa ljuder. Först då kan man vara riktigt säker. EIF har från tidigare säsonger vanan att aldrig ge upp. Och det gjorde man inte heller den här gången. Kvitteringen svider lika mycket hos hemmalaget, som glädjen är hög hos EIF.

– Det är klart att vi är nöjda med en poäng. Framför allt på vilket sätt den kom. Vi visste att när vi fick matchens sista hörna var matchen slut efter den. Det var bara att satsa på allt vi hade. Hemmo Riihimäki är reslig innanför straffområdet och bra på huvudet. Lyckligtvis lyckades han skarva bollen till Adam Larsson, som kunde nicka in kvitteringen, säger tränaren Mikko Manninen.

Manninen säger att EIF givetvis var ute efter tre poäng. Men när KTP tog ledningen 1–0 var det ett hårt bakslag. Ändå trodde han inte att loppet helt var kört. Tiden var knapp, men det blev till slut en poäng.

– Kotka är ingen trevlig ort att spela på och KTP inget trevligt lag att möta. I första halvlek, ca 20 minuter, var vi tvungna att försvara ordentligt. KTP tryckte oss tillbaka. Sedan började vi komma in i matchen och slutet av halvleken var riktigt bra, säger Manninen.

EIF mittbackar Alexander Forsström, Iiro Äijö och Oliver Pettersson med wingbackarna Yassin Daoussi och Emeka till vänste spelade stabilt. Xhevedt Gela på mittfältet börjar vara tillbaka i gammal god stil – lugn och säker och bygger spelet hyggligt. Oskari Sallinen är lite av en evighets maskin – löper, river och stör motståndaren nästan till vansinne.

EIF:s följande hemmamatch, den 5 juni, är mot MP från S:t Michel. Matchen på Centrumplan börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Västra Nyland

YLE Sporten

KTP hemsida

Ruutu bästa lägen i matchen