Roni Pietsalo: ”Vill se hur långt det bär”

Roni Pietsalo, 20 år,  från Torneå är ordentligt nyfiken på hur långt det inom fotbollen kan bära. Han är EIF:s senaste förstärkning, offensiv mittfältsspelare, mittfältare. Och just nyfikenheten för honom till EIF i Ettan.

– Jag vill se hur långt mina kunskaper räcker. Se hur långt jag kan komma, säger Pietsalo.

Hur nya spelare kommer till EIF har olika vägar, via olika kontakter. Pietsalo kom i kontakt med EIF via en kontakt i Valkeakoski. Som ringde EIF:s sportchef Peter Haglund. Som i sin tur tog kontakt med Pietsalo – och när PH ringer från sin telefon behöver det inte räcka alltför länge innan kontraktet är klart – nu är han i Ekenäs.

– Jag gjorde min debut i Ettan i Rovaniemi faktiskt mot just EIF .

Pietsalo har börjat sina bana i Tornion Pallo-47. Gått vidare till RoPS i Rovaniemi, först i klubbens akademilag och sedan upp i representationslaget. Han spelade tre säsonger i Rovaniemi. Senaste säsong spelade han för KPV i Karleby.

Pietsalo har också i junior åren spelat både bandy och ishockey innan fotbollen tog helt över. Han har skrivit studenten, men har inte ännu fullgjort sin militärtjänst. Nu är det fotboll till hundra procent.

– Jag har varit här på try out hos EIF senaste vecka. Jag är intresserad av att se hurudan verksamhet det är i EIF. Och efter den senaste veckan är jag riktigt nöjd med klubbens träningar och upplägg.

Han säger att han är överraskad över hur bra allt är ordnat i klubben. Träningar, klubbhusets faciliteter och omgivningen. Och tränaren Gabri Xatart får högsta betyg.

– Xatart är lite annorlunda än finländarna är i grunden. Systemen är intressanta, tempot på träningarna är högt och jag gillar riktigt ordentligt hans upplägg.

Han säger att han inte hunnit riktigt bekanta sig ordentligt med omgivning, men tycker att stämningen i klubben är trevlig, positiv.

– Jag har tidigare lite flöjt EIF:s förehavanden och jag har en uppfattning om vad som väntar mig. Stämningen är bra, hittills behöver jag inte vara besviken.

Sportchef Peter Haglund säger att han är nöjd över att kontraktet har landat.

– Pietsalo visade under try out veckan lovande takter. Han är en mångsidig spelare, säger Haglund.

Pietsalo medverkade redan i EIF:s första träningsmatch borta mot Inter Turku i Åbo. Han stod för EIF:s mål. (Inter Turku vann 3–1).

– Vi hade bara tränat en vecka tillsammans innan träningsmatchen i Åbo. Jag är glad för att det redan här blev ett mål. Och spelet kändes trots förlusten riktigt bra.

Han säger att komma till Ekenäs som 20-åring ställer nog lite saker och ting på huvud. Men han är van att ta hand om sig själv. Och Raseborg är inte någon storstad.

Mamma och Pappa i Torneå behöver inte vara oroliga?

– Hahahaha, nej nej. De vet nog att jag kan ta hand om mig själv och att jag klara mig på egen hand, säger Roni Pietsalo.

Ducca Nyman