Rumphugget EIF utspelat av TPS

Ekenäs IF hade inte något att komma med i semifinalen i Ettans cup mot TPS från Åbo. Gästerna var i en klass för sig och vann 3 – 0 (2 – 0) och går till final mot FF Jaro. EIF har spelat klart i Ettans cup.

TPS fick en drömstart. Redan efter två minuter hittade Jasper Jalonens skruvade skott från cirka 18 meter in bakom Mehdi i EIF-målet. Och drygt tio minuter senare hittade Daniel Rantanens frispark in i EIF:s bur – två billiga mål och matchen var i praktiken över.

EIF:s enda riktigt vassa chans att reducera kom i slutsekunderna. Målvakten Jere Koponen var tvungen att med handen rädda en uselt slagen bakåtpassning på mållinjen – domaren Oliver Reitala behövde inte tveka även om han hade en kort palaver med biträdande domaren på linjen.

Hela TPS radade upp sig på mållinjen. Adam Larsson var den som avfyrade projektilen som träffade försvarsspelaren Rasmus Holm rakt i ansiktet. Holma stöp som en klubbad oxe, men räddade ett mål. Och kunde sedan spela bort slutsekunderna.

– Jag fick bollen rakt i ansiktet. Jag var groggy en kort tid efteråt. Desto värre var det inte. Och när EIF måste på slutet spela med tio man (Rashica fick direkt rött kort) var det inte mycket till match, säger Holma.

Han säger att TPS första och andra mål underlättade en hel del. Efter målen var det en smal sak att hålla EIF stången.

EIF har Yassin Daissou, Alexander Forsström, Xhevdet Gela på skadelistan och Stanislav Efimov febrig. De egna ungdomarna Simo Lindholm, Arttu Sivonen och Jacke Gottberg fick starta i öppningselvan. Alla på nästan nya spelplatser. Och förmodligen måste EIF ut och handla förstärkningar.

– Tja vad skall man säga? Vi började uselt och kom aldrig in i matchen. Vi förlorade alla närkamper. Vi var klart det sämsta laget, säger mittbacken Iivo Äijö.

Han säger att TPS´ två snabba mål gjorde att EIF inte fick sitt spel att stämma. Det blev i fortsättningen att klättra över ett högt berg.

– Vi var usla idag. Det hjälper inte med bortförklaringar. Vi var usla.

Tränaren Mikko Manninen drar en djup suck innan han kommenterar insatsen. Han säger att det inte behövs ens två ord att förklara vilket lag som var bäst.

– Vi hade en klen trupp och jag var tvungen att möblera om i laget, Några på sådana platser det aldrig tidigare spelat på. Om vi hade mött ett annat lag kanske vi hade kunnat bjuda på bättre spel. Men nu mötte vi ett lag som säkert är ett av de vassaste i Ettan, säger Manninen.

Han säger att TPS´ första mål inverkade en hel del på den egna insatsen. Och det andra målet gjorde inte saken bättre.

– När TPS fick sin straff och gjorde 3-0 var matchen över. Det finns inte så mycket att säga, eller fundera över. Det bästa laget avancerar, säger Mikko Manninen.

Han säge att EIF måste ut på transfermarknaden. Truppen är klen och kommande vecka kommer en spelare på try out.

Jacko Gottbergs fot träffade i andra halvlek Kasperi Hämäläinen rakt i ansiktet med straff som följd. Muzaci gjorde inget misstag. Rashica tacklade Kalle Taimi vid sidolinjen och fick direkt rött kort.

EIF:s isbrytare (talkogäng) har under veckan gjort ett strongt jobb och putsat spelplanen från is, Matchen spelade på en bra och grön plan, i härligt vårväder och inför en talrik publik.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Västnyland

stra Nyland

TPS matchrapport


Matchen presenterades av: