Salomo Ojala: ”Kemin fungerade direkt”

Ekenäs IF:s nye centertank, Salomo Ojala, 25 år, 187 cm, från Tammerfors, säger att han direkt hittade rätt kontakt med de nya klubbkamraterna. Ojala har senast spelat för ligalaget Valkeakosken Haka och varit också på tryout hos FF Jaro i Jakobstad. Efter en vecka i Ekenäs blev det kontrakt med EIF.

– Efter en vecka här känns allt perfekt. Och jag tänkte: ”varför inte”. En ny omgivning ger inspiration, en chans att ytterligare utvecklas, säger Ojala.

I den senaste matchen i Ettans cup mot TPS i Åbo vann EIF 3–1 och Ojala stod för två målgivande passningar. Det övertygade EIF-ledningen. Och nu bär flyttlasset till Ekenäs.

– Det var i TPS-matchen direkt kontakt med de övriga spelarna, Jag tycker att kemin fungerade perfekt. Jag kom lätt in i matchen. Spelarna är skickliga och lätta att tillsammans spela med.

Han säger att TPV i Tammerfors är från junioråren hans fostrarklubb. Men det är i den andra klubben TKT som genombrottet kom. Sedan har det blivit Ilves-Kissat (2017–18) och TPV igen innan det blev en flytt till FC Haka i V:koski.

Första säsongen i Haka blev succé – Haka avancera till ligan och Ojala blev skyttekung i Ettan med 23 fullträffar. Första säsongen i fotbollsligan var också bra. Han blev internt Hakas bäste avslutare med sex pytsar.

Ojala säger att han observerat att fotboll är stort i Ekenäs. Laget, spelarna är äregiriga, har en tränare, Gabri Xatart, som tar sin uppgift på fullaste allvar.

– Alla vill framåt. Här finns en stark drivkraft. Tränaren har klara system, en taktik som man lätt förstår. Det gör det också lätt att spela.

Han har skrivit studenten, men i fortsättningen är det fotboll som gäller.

– När jag blir vuxen blir det nog någonting i framtiden med fotboll som också gäller, tror Ojala.

EIF har spelat helt utmärkt i inledningen av Ettans cup och avancerar efter zonseger till mellanrundan. Där möter man i följande match JäPS från Träskända. Matchen spelas på lördag och börjar kl. 15.00.

Ducca Nyman