Santesmases: ”Viktigt att ha ett mål”- avancemang till ligan inget hugskott

Ekenäs IF mål för säsongen är att laget skall ta steget upp till fotbollsligan. EIF-tränaren Guillem Santesmases säger att det är viktigt att ha ett realistiskt mål. EIF måste vara ambitiöst om laget skall vara med i toppen i herrettan.

– Vi har jobbat, och jobbar fortsättningsvis precis på varje träning hårt, precis i varje träningsmatch, för att vi skall nå målet, säger Santesmases.

Den här säsongen har EIF verkligen satsat på och kring laget. Aldrig tidigare har man jobbat så här. Det är något i hästväg. Manuel Bejarano (Spanien) skaffades in som fystränare. Det är första gången i klubbens historia. Och något som Santesmases uppskattar.

– Manuel betyder otroligt mycket. EIF har på ett proffsigt sätt tagit ytterligare ett stort steg framåt. Och spelarna är på flera sätt både bättre förberedda och redo tack vare en fystränare än tidigare. Manuel tar hand om spelarna individuellt och inte som ett kollektiv. Alla får den specialträning de behöver. Jag tycker det betyder mycket för mig och laget, säger Santesmases.

I och med att Manuel anlände införskaffades också pulsmätare (GPS) till alla spelare.

– Vi får mera information om spelarna. Hur långt de löper under en match eller på en träningen. Vi får den totala distansens, hur hjärtat jobbar, hur spelarna löper och accelererar osv. Det är en viktig information som vi tar med till följande träning. Jag vågar påstå att spelarna trots en lång och tuff försäsong är i bra form. Vi är redo, säger Manuel.

EIF har haft en exceptionell tuff försäsong. På många sätt tuffare än under tidigare säsonger. Träningarna inleddes redan i januari och en stor del av truppen, och båda tränarna Santesmaes och Ruben Maya Pérez, var redan då samlad. Och efterhand har man byggt på laget.

Matcherna i den finländska cupen gick riktigt hyggligt och ett avancemang hängde på ett hårstrå – förlust mot Gnistan efter förlängning . Seger hade betytt spel mot ligalaget KuPS från Kuopio. Men EIF fortsatte med träningsmatcher, mot kvalitativa motståndare. Och resultaten var bra, samtidigt som det tärde hårt på truppen. I ett skedet hade EIF en skadelista som var oroväckande lång.

– Jag säger redan nu att jag har sovit gott.

– Skador hör alltid till i fotboll. Och det drabbar alla lag i serien. Det finns alltid någon spelare som har någon skavank. Det är inget speciellt med det, inte ens i EIF. Skador får inte vara någon ursäkt för lagledningen. Vi måste bara försöka hitta rätt sätt att hela tiden hålla hög nivå både på träningar och i träningsmatcher. Vi bara måste vara redo, säger Santesmaes.

– Cup- och träningsmatcherna under försäsongens förberedelse är också viktiga bitar. Alla matcher ger tränarteamet viktig information. Hur vi förbättrar vårt spel från kamp till kamp, eller vad vi måste förbättra. Vi bygger också upp lagandan. Stämningen i omklädningsrummet är på topp. Spelarna är på gott humör. Självförtroendet är bra och alla bara väntar på premiären. Jag vågar påstå att vi är långt och på rätt väg.

Skadeläget har under de senaste veckorna en aning lättat . Flere spelare har kommit tillbaka och kunnat börja träna mer och mer.

– Vi följer dem från dag till dag. Vi ser hur fräscha de är, om och när de är redo för spel.

Santesmases säger att premiärmotståndaren Jaro alltid är en svår nöt att knäcka. De två senaste säsongerna har laget slutat på en tredje plats i tabellen (topp tre).

– Jaro är säkert ett av topplagen också i år. Och vi måste våga ta utmaningen. Med tanke på vårt mål är det säsongens tre första poäng som står på spel, säger Santesmases.

EIF möter på Centrumplan FF Jaro den 9 maj kl. 18.30.

Ducca Nyman