Straffmiss och straff – FC Lahti vann 2–1

FC Lahti slank i Liigacupen mot EIF som fisken ur nätet. Laget kämpade på slutet med tio man och lyckades vända 0–1 underläge till 2–1 (0–1) seger. Avgörandet kom i 89:e minuten på straff. EIF:s mål gjordes av Simon Lindholm (1–0, 26 min).

Lindholm inledde till höger i försvarslinjen – en helt ny plats.

– Vi har gått igenom en hel del på de senaste träningarna. Lite nytt var det. Men blev ju längre matchen framskred desto vanare blev jag i positionen, säger Lindholm.

Och målet?

– En perfekt passning från vänster av Roni Pietsalo. Det var ett snyggt anfall och bara att placera bollen i nätmaskorna

Det här var för EIF säsongens första tävlingsmatch. Och det är klart att förlusten grämer. Segerchanser fanns. Kofi Adu missade en straff (62 min.) och ett mål hade betytt 2–0 till ”De grönvita.”

Tobias Fagerström fälldes vid ett genombrott och domaren Oskari Hämäläinen hade bara att visa på straffpunkten. Kofi Adu steg fram som exekutor, placerade bollen till höger, men lite löst. FC Lahti-målvakten Oscu Maukonen räddade.

Tränaren Gabri Xatart hade redan gjort ett par byten. Bl a Stanislav Efimov och Lucas Forsten Kaufmann (lätt skadad) satt på bänken  – Efimov är en säker straffläggare, också Forsten Kaufman.

EIF föll på straff. Först förlorade man bollen högt uppe i Lahti-försvarszon. Kontringen kom och Ramilson Almeida fällde sedan Colin Odutayo med straff som följd. Odutayo lade själv straffen, 2–1 (90 min).

Men innan det hade EIF två ypperliga chanser. Noah Lundström hade på Joel Lehtonens inlägg en bra nick, men i sidogaveln. Och Fagerströms distansskott räddade Maukonen med nöd och näppe. I första halvlek fanns också ett par delikata lägen.

Men EIF behöver inte skämmas för sin insats. Tvärtom. I 89 minuter spelade man rätt stabilt – i synnerhet fram till alla byten. Missarna får gå på lärokontot – mot ligalag och i ligan är det dyrbara misstag. Asaad Babiker kvitterade till 1–1 (83 min).

– Jag anser att vi borde ha tagit tre poäng. Jag tycker att vi i långa perioder styrde spelet. Men så kommer de ödesdigra misstagen. Putsar vi dem till följande match skall det bli tre poäng, säger Lindholm.

EIF inledde från höger; Simon Lindholm, Väinö Vehkonen, Alexander Leksell och Fahad Muhamed. Mitfältet Roni Pietsalo, Stanislav Efimov, Kofi Adu, Eetu Puro. Från vänster; Lucas Forsten Kaufmann och Noah Lundström.

Byten: Tobias Fagerström (Lucas Forsten Kaufmann) Fahad Mohamed (Stanislav Efimov), Joel Lehtonen ( Eetu Puro), William Lindqvist (Roni Pietsalo), Jacob Gottberg (Kofi Adu).

Roni Pietsalo, Lucas Forsten Kaufmann, Stanislav Efimov, Kofi Adu, Väinö Vehkoinen, Alexander Leksell, Fahad Mohamed, Almeida, Eetu Puro höll alla bra klass. Ducca Nyman