Styrkebesked av EIF – 6 – 2 i Björneborg

Tre saker står alldeles klart efter EIF uppvisning mot MuSa i Björneborg. EIF har kommit ur karantän. Och ”de grönvita” kan spela på naturgräs. Och Robin Sid har hittat rätt. När EIF:s segersiffror skrevs 6-2 (3-1) hade Sid så gott som sin fot med i alla mål. Och i övrigt var han ett ständigt orosmoment för MuSa-försvaret.

– Ett av våra mål satt jag väl på avbytarbänken. Men annars… Tja det var en sådan här dag i dag, säger Robin Sid.

EIF:s offensiv är välkommen med tanke på att serien går in i höstens kritiska skede. Och med tanke på hur jämnt det är i toppen och hur snålt alla lag spelar i försvaret finns det inte mycket utrymme för att göra mål. Ett mål kan räcka långt. En förlust kastar ut lagen på svag is igen.

Tränaren Guillem Santesmases visar också att han kan sina spelare. Nu saknades Oliver Pettersson (varningskontot fullt). Men William Lindqvist med Jarkko Heimonen till höger och Riku Selander till vänster i trebacks linjen spelade hur starkt som helst. Lindqvist i centrum. Och Jonathan Jäntti debuterade på division-I-nivå i målet för säsongen. Och skötte sin andel i uppvisningen i Björneborg. Åt MuSa:s mål fanns inte mycket att göra.

Stanislav Efimov stortrivdes i Robin Sids sällskap på planen . Han dansade fram på planen som en fjäril i sommarkvällen. Hat trick och bud på några mål till. 1-0 (18 min.), 2-1 (44 min.) 4-1 (58 min.). Säsongens klart bästa insats i den ”grönvita dressen”

– Det är lätt att spela ihop med Efimov. Han är en bra spelare. Men jag tycker att alla skötte sig hundra procent idag. Och nu kom bollarna ordentligt också på djupled, säger Sid.

Akseli Ollila till höger på mittfältet blir bara starkare och starkare i sin position. Han hann emellan och nitade in 3-1 (45 min.) och avslutade med 6-2 (89 min.). Olli Jakonen uppe i anfallet hade också en bra kväll. Han stod för 5-1 (63 min.). Hade före det ett boll i stolpen och en boll i nätmaskorna som dömdes bort på grund av offside. EIF:s segersiffror kunde ha varit större. Hela laget plus inhopparna kan vara mer än nöjda med kvällen.

– Vi rullade boll riktigt bra idag. Och nu ville vi göra mål. Och vi lyckades, säger Sid som redan smått firade julafton i Björneborg.

Och visst måste segern kännas skön. Efter senaste hemmamatchen mot PK som slutade 0-0 var besvikelsen stor. Men nu ploppade korken ur ketchupflaskan. Och med besked. Och spelet, styrkebeskedet kommer som ett brev på posten – i hemmamatchen om en vecka kommer serieledaren RoPS från Rovaniemi på besök – ett toppmöte som borde slå publikrekord.

– Vi har haft en tuff vecka med tre matcher. Den här segern är som bomull för hjärtat. Det är skönt med en seger i stället för att ha en förlust under innan vi tar oss an RoPS. Nu någon dag vila och så börjar vi ladda upp inför toppmötet på Centrumplan, säger Robin Sid.

EIF och RoPs möts den sjunde augusti på Centrumplan kl. 14.00

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Ruutu highlights

YLE Västnyland

Västra Nyland

MuSa hemsida