Tiemoko Fofana till Ekenäs IF

Ekenäs IF förstärker sitt anfall med 24-årige och 180 cm långe Tiemoko Fofana från Elfenbenskusten. Han har tidigare i två repriser spelat för liga lagen Ilves i Tammerfors och nu senast för FC Haka från Valkeakoski.

– Vi har hittills medvetet hållit låg profil. Men vi har inte på något sätt väntat för att se hur spelet i serien går utan vi har väntat och sett var laget behöver förstärkas, säger sportchef Peter Haglund.

Han säger att också övriga klubbar kommer att se om sina hus inför höstspurten. Och att det är möjligt att EIF ytterligare plockar in en spelare till.

– Titta bara på TPS som ångar på bakom. Fem segrar i svit är inte illa. Och skall vi vara med som ett av topplagen i Ettan måste också vi se om vårt hus.

EIF har nyligen fått med både Noah Lundström och Jacob Gottberg.

– Vi har varit medvetna om att vår trupp har varit en aning smal. Och nu är fortfarande Salomo Ojala skadad. Han har redan varit tre veckor på sidan och det tar ytterligare några veckor till innan han är tillbaka på träningarna.

Fofana spelar med EIF säsongen till slut och är klar till veckosluets match mot SalPa från Salo.

– Vi är medvetna om att SalPa inte blir något lätt motstånd, säger Haglund.

Fofana spelade för Ilves i Tammerfors säsongerna 2018-21, var utlånad 2020-21 till Sabah FK i Azerbadjans högsta liga, men återvände till Ilves igen. I början på den här säsongen var han utan klubb, men kom i maj till FC Haka och spelade med laget fram till dags dato.

– Fofana är rörlig och stark i anfallet. Han kan också spela ute på flankerna. Han är rätt mångsidig spelare, säger Hakas VD Olli Huttunen.

Han säger att Haka redan för närvarande har tre anfallsspelare, bl a en från Argentina.

– Spelstilen varierar och med Fofana till skulle det bli svårt för alla att få speltid, säger Huttunen.

Fofana säger att han inte vet så mycket om Ekenäs. Men finländsk fotboll är han efter åren i Tammerfors bekant med.

– Jag har talat med några bekanta som varit här och jag har bara hört positivt om klubben, säger Fofana.

EIF möter SalPa på lördag och matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman