Tobias Fagerström: ”Klappat och klart”

Ekenäs IF sportchef Peter Haglund presenterar en intressant lilla julklapp. Tobias Fagerström, 22 år, från Karis och som senast spelat för ligalaget FC Inter Turku i Åbo (halva säsongen). Tidigare spelade han sex år i Tyskland för Hamburg SV, som håller till i andra Bundesliga.

– Jag rycker in i Dragsvik i januari. Och jag tycker att det är ett ypperligt alternativ att spela för EIF samtidigt som jag fullgör min värnplikt. När jag ändå skall jobba ihop med EIF är det nära till Centrumplan, säger en glad Tobias Fagerström.

Och tillägger i samma andetag:

– Det känns ypperligt när allt är klappat och klart.

Tobias Fagerström, egentligen Tobias Allan Diego Fagerström, flyttade till Tyskland som 16-åring. Han spelar på mittfältet.

Och mellannamnet Diego är efter den berömde Maradona och det måste finnas med i namnet?

– Det var min pappa som ville det. Men mamma sade bestämt nej, Men kompromissen blev Allan Diego…

Fagerström säger att åren i Tyskland där han spelade för HSV:s U17 och U19 och sedan för Hamburg inte riktigt blev riktigt som han hade tänkt sig.

Och som en liten kuriositet: Juhani Peltonen från ligalaget Valkeakosken Haka spelade för klubben åren 1964–66.

– Jag var där i sex år. Men över hälften av tiden var jag skadad. Det var både upp och ned och både fysiskt och psykiskt tunga år, säger Fagerström.

Efter åren i Tyskland blev det en säsong för ligalaget FC Inter Turku. Men också där strulade det till sig. Han fick inte den speltid har var ute efter.

Fagerström har tre U21 landskamper och sexton U19, plus en del i åldersgrupperna 15, 16, 17 och U18 år.

– Men jag vill upp tillbaka igen. EIF passar mig för en nystart ypperligt, säger Fagerström.

EIF tränas kommande säsong av Gabri Xatart (i TPS i fjol). Fagerström säger att han nog hälsade på honom när det möttes i Åbo, men inte mer heller.

– Det blir en ny upplevelse. Och jag måste lära mig känna honom som både tränare och människa. Det blir säkert intressant.

– Det är både trevligt och positivt att vi får en lokal förmåga till i laget, säger sportchef Peter Haglund.

EIF har nu kontrakt med Kanté, Efimov, Simo Lindholm och Tobias Fagerström.

Ducca Nyman