Toppinsats av Oliver Pettersson

Ekenäs IF:s mittback Oliver Pettersson gjorde i den sista matchen mot Tyskland i mellankvalet för EM-slutspelet för U-19-åringar en toppinsats. Finland skrällde och vann 1-0 (1-0) och slutade tredje i gruppen. Turneringen spelades i Vanda. Italien vann, före Belgien, Finland och Tyskland, och går till EM-slutspelet. Oliver Pettersson utsågs till Finlands bästa spelare i matchen mot Tyskland.

– Oliver Pettersson är en ung lovande spelare. Han har utvecklats bra och hans egenskaper kommer bra tillrätta i U-19-landslaget, säger landslagstränaren Peter Lundberg i en exklusiv intervju för EIF:s webbsida.

Finland förlorade klart i matcherna mot Italien (4-0) och Belgien (3-1). Det är inte precis snygga siffror och det är ingen bortförklaring att säga Finland mötte spelare från de bästa ligorna i Europa.

– Visst var det tufft i precis alla matcher. Och förlustsiffrorna mot Italien och Belgien är klara. Men med tanke på från vilka fotbollsnationer våra motståndare kommer var vi spelmässigt, individuellt i det stora hela på samma nivå, säger Oliver Pettersson.

Finlands U-19 avslutade alltså turneringen på bästa tänkbara sätt – 1-0 över Tyskland är inte vardagsmat, oberoende av åldersgrupp, för ett finländskt landslag. Och här gjorde Pettersson en kanoninsats.

– För lagets del lyckades allt perfekt, och för min egen del är jag helt nöjd.
Vi blev visserligen tillbakapressade i andra halvlek. Men vi lyckades hålla rent, bollen borta från boxen, framför vårt eget mål.

Landslagstränaren Peter Lundberg säger att det är lite svårt att sia om division-I-nivån i Finland är tillräckligt hög för unga finländska spelare att spela på internationell nivå.

– Det beror på vad man vill jämföra med. Men visst klarar sig våra ungdomar riktigt bra, t o m på liganivå. Jag tycker att vår seger över Tyskland är ett bra bevis och en riktigt bra avslutning på turneringen.

Ducca Nyman

Foto Tiina Pirilä