Tre mål av Sallinen – EIF ”dödade” JäPS på två minuter – 4–0 (3–0)

Tack för de senaste gångerna kunde det ha stått på EIF:s entrebiljett när Ekenäs IF mötte JäPS från Träskända i Ettan.

Efter två förnedrande förluster (1–0 och 3–0) visade EIF hemma vem som är vem – segern 4–0 (3–0) kunde ha varit tvåsiffrig. Så pass stor skillnad var det den här gången mellan lagen.

EIF stärker sin fjärde- och kvalplats för fotbollsligan. Men fortfarande är inte sista ordet sagt om tredje platsen, som FF Jaro från J:stad för närvarande har. JäPS och Jaro möts följande omgång medan EIF får serieledaren KTP på besök.

Hemmalaget gjorde en av säsongens bästa matcher. Det var fart och fläkt från första stund och Hela 551 betalande åskådare behövde inte gå besvikna hem. Och det mycket tack vare Oskari Sallinen, som stod för ett äkta hat trick och säsongens första knall.

Xhevdet Gela gjorde 1–0 efter 33 sekunder på förarbete av Stanislav Efimov och Valdrin Rashica.

Oskari Sallinen gjorde 2–0 efter 2 minuter efter passningar av Efimov och Rashica igen. Här hade EIF ett stenhårt grepp om spelet. Och tränaren Filipes strategi med Yassion Daoussio som wing back till vänster och Kevin Moihedja till höger fungerade riktigt bra.

Sedan blev det lite jämnare på planen, men det var EIF som bestämde.

Sallinen gjorde 3–0 i 41a minuten efter passningar av Kanté och Efimov.

Sallinen fullbordade sitt hat trick, 4–0  i 50e minuten efter förarbete av Efimov–Rashica. Däremellan hann EIF både skapa lägen och bränna chanserna i snabb takt.

– Det var första 90 minuter vi spelade riktigt bra och höll nollan. Som helhet gjorde vi en perfekt match, och tog en riktigt viktig seger, säger Sallinen.

Han säger nog att det fanns en liten revanschsmak i munnen efter två tidigare förluster. Och segern stärker självförtroendet inför följande hemmakamp mot KTP.

– Vi har nu två segrar i de två senaste matcherna och ett såhär solitt spel mot JäPS. Det är klart att det känns riktigt bra, säger Sallinen.

Han säger också att trots en stark insats mot JäPS måste EIF stå med båda fötterna stadigt på jorden.

– Vi möter om en vecka ett starkt motstånd, säger Sallinen.

Lagkaptenen Xhevdet Gela spelade på mittfältet fram tills han blev utbytt kanske en av sina bästa matcher. Och så stod han för den första fullträffen. Men helhetsinsatsen var mycket bra.

– Borta i Karleby hade vi en mindre bra start. Nu var det ombytt. Vi inledde riktigt bra. Två snabba mål underlättade också vår arbetsbörda, säger Gela.

Han är också glad för att EIF inte blev passivt efter både 1–0 och 2–0. Utan säger att EIF fortsatte att kontrollera spelet och pressa motståndaren. Gela säger också att laddningen inför JäPS-mötet kom från spelarnas hjärtan.

– Vi har förlorat två gånger mot JäPS. Och det fick räcka. Vi ville visa vilket lag som är bäst.

Han säger att segern betyder enormt mycket med tanke på följande match, hemma mot serieledaren KTP.

– Vi är i bra höstform och har vunnit de två senaste matcherna. Hösten är en viktig del av säsongen. Vår trend har hela tiden visat att vi är bra på gång. Och den här tiden på året skall vi vara det. Inget snack om den saken.

Han tillägger också att EIF inte får glömma att KTP är ett av de bästa lagen i Ettan.

– Vi vann dem tidigare 2–0. Vi har bra erfarenheter och vi får se vad vi kan bjuda på, säger Gela.

EIF tvingades också i sista stund kalla in målvakten Mehdi El Moutacim från Stockholm. Hemmo Riihimäki skadade sig på träningen baklåret och tvingades vila – hur länge återstår att se. Men Mehdi höll nollan i sin come back.

– Hehe, jag var nog inte nervös. Men när telefonen började pingla, först Peter Haglund, sedan spelarna. Alla ringde och då började jag fundera att vad f-n är det nu?

– Jag har inte tränat en minut sedan jag flyttade till Sverige. Och inte försvinner allt kunnande på knappa två månader, säger Mehdi.

Han säger att han ställer upp för sina lagkamrater, laget och vänner.

– De här grabbarna kämpar för kval, avancemang till fotbollsligan. Och klart är att jag hjälper dem att nå målet, säger Mehdi.

Hur länge Riihimäki i det här skedet blir borta är lika oklart om Mehdi står mellan stolparna mot KTP?

EIF följande hemmamatch på Centrumplan mot KTP spelas söndagen den 2 oktober kl. 17.00.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE sporten

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen

Matchen presenterades av: