Utvilat EIF gav Gnistan ingen chans

Det var vila och bra förberedelser EIF behövde inför bortamatchen mot Gnistan i Åggelby. Innan den här kampen hade matchtempot varit tufft. ”De grönvita” kom bra igen efter förlusten mot TPS. ”Gnisu” föll på hemmaplan med klara 0 – 3 (0 – 2) och EIF hänger bra med i toppstriden. Och det kan redan sägas här: toppstriden i division-I är betydligt intressantare än tätstiden i Veikkausliiga.

Den här gången bjöd inte EIF på något hazardspel. Den tidigare trebackslinjen formades från tillfälle till tillfälle till en rak fembackslinje. Wingbackarna Ville Sevon till höger och Jarkko Heimonen till vänster föll bra ned och försvarade när så behövdes. Riku Selander till höger gjorde en toppmatch och säkrade alltid i mitten tillsammans med Tukka Anderberg- William Lindqvist – med Sevon och Heimonen mera på sina traditionella platser.

I slutet av matchen var det en knivig situation. Tukka Andberg fällde Rony Huhtala vid ett genombrott innanför straffområdet och domaren Kalle Mäkinen visade på straffpunkten. EIF ledde här 2 – 0. Men Mäkinen konsulterade biträdande domaren och efter en kort palaver blev det domarboll, spelet fortsatte från 2 – 0.

Däremot behövde Mäkinen inte tveka när EIF fick sin straff. Akseli Ollila som blev inbytt, kom efter en EIF kontring i andra halvlek förbi Samu Volotinen i Gnistans mål, men fälldes och han steg själv fram som exekutor 3 – 0 (90+3).

EIF första mål var ett riktigt viljemål, som slutade med ett självmål. ”De grönvita anföll på vänster flank, Rashica, innanför straffområdet hittade i sin tur till vänster Jarkko Heimonen. Wingbacken drog på med ett skott som först Volotinen räddade. André Österholm rusade fram mot returen, men förre EIF-spelaren Pasi Forsman hade oturen att få bollen mitt på pannbenet och EIF ledde 1 – 0 (11 min.).

Också bakom det andra målet var det vilja. Riku Selander bröt bollbanan på mittplanen, avancerade och hittade Rashica som avancerade fränt och sköt i främre hörnet bollen otagbart för Volotinen , 2 – 0 (31 min.).

– Vi fick en bra start och förberedelserna inför matchen kan inte vara bättre. Vi var laddade, säger Joona Tapani.

EIF börjar lagom till slutdrabbningen få alla spelare på benen. Joona Tapani startade på mittfältet för första gången den här säsongen. Och det blir ett lite annorlunda, lugnare spel med honom i den positionen. Han blev säkrare och säkrare ju längre matchen framskred. Och så är Zacke Ekström tillbaka efter någon månads frånvaro. Och på något sätt känns det skönt och tryggt att ha honom tillbaka.

– Det kändes härligt att vara med från start. Ett åtta månaders skadehel-te är över. Härligt att vara med i en sådan här matcher, säger Joona Tapani.

Gnistan hade sina vassaste chanser i första halvlek. Men båda gångerna gjorde Mehdi mellan stolparna paradräddningar. En bra insats i målet. I andra halvlek fick Gnistan ha mycket boll inom laget och tryckte lite på. Men den här matchen spelade inte EIF försvaret överilat. I stället taktiskt, lugnt och kontrollerat. En toppinsats.

– Idag hade vi ingen brådska. Vi gick inte på offensiven när vi ledde. Alla spelade stabilt och gjorde det vi hade kommit överens om.

EIF följande match spelas den 15 september i Karleby mot KPV. Matchen börjar kl. 17.30.

– Samma inställning, samma glädje. Månne det inte går vägen, säger Tapani.

Ducca Nyman

Bollförbundets resultatservice

Ruutu, matchens bästa lägen

YLE Västnyland

Västra Nyland

Gnistans hemsida