Via EIF:s led mot en UEFA A-licens – Kim ”Knådare” Nyström fortsätter

Johan Estlander och Kim Nyström är två ikoner i EIF-fotbollen. Estlander knyts till tränarteamet och Nyström fortsätter sin åttonde säsong, i Ettan, som massör. Estlander var tidigare med i tränarteamet, men de senaste åren har han skött om sitt skötebarna, EIF:S B-17-juniorer.

Estlander har på väg mot att bli tränare vandrat genom EIF:s alla juniorlag, spelat själv många år i representationslaget, i division-III, division-II och Ettan. Också tränat akademilaget m m.

Gemensamt för både Estlander och Nyström är också att katalanen Gabri Xatart efter tre år i förskingringen återvänder som tränare.

– Han har en stor betydelse och jag var med i teamet när han var här första gången. Jag vet vad han står för och hur han jobbar, säger Estlander.

Kim Nyström brukar vanligtvis ta lite tid på sig innan han bestämmer sig för att komma med en säsong till. Men säger på sitt lugna kännspaka sätt att Gabri Xatarts återkomst inverkade på ett snabbare beslut.

– Nåjoooo. Nog är det väl lite så….

Johan Estlander har kommande säsong en hel del strängar på sin lyra. Han kompletterar sin UEFA B-tränarkompetens till en A-licens. Den kursen hålls (veckoslut) hela året på Eerikkilä idrottsinstitut. Sedan träna med representationslaget plus att leda B-17 juniorerna. Och förstås sköta det civila jobbet.

– Jag är med på representationslagets träningar så mycket tiden medger.

Årets första gemensamma träning i Västerbyhallen var i början på veckan. EIF har för närvarande tio spelare på try out. Estlander säger att tränarteamet (Daniel Bolufer biträdande tränare) nog får en uppfattning om vad spelarna kan.

Men…

– Hallen är av ett mindre mått och vi tvingas tränar på små ytor. Det måste vi bara leva med, säger Estlander.

Kim Nyström, massör,  ansvarar för EIF:s sjukstuga. Men är också något av allt-i-allo för spelarna. Under fjolårets säsong var det relativt lugnt i sjukstugan.

– Det var helt normalt. Alltid finns det små skavanker. Ett knä, vrister eller ljumskar som behöver vård, säger Nyström.

– Både Estlander och Nyström är viktiga kuggar i lagbygget, säger sportchef Peter Haglund.

Ducca Nyman