Xatart: ”Bra stämning ger framgång”

Ekenäs IF:s tränare Gabri Xatart förklarar den senaste tidens framgång i Ettan med att det råder en verkligt prima stämning i truppen.

EIF har vunnit KäPa, Helsingfors IFK och JJK från Jyväskylä. Det har inför matchen mot MP fört upp laget på delad första plats med Gnistan i tabellen. Och går allt EIF:s väg kan det t o m bli serieseger inför övre slutspelsserien.

– Jag har sagt det tidigare. Vi har otroliga spelare och människor som jobbar med och kring laget. Stämningen är på alla våra träningar bra, verkligen bra och det är en orsak till varför det går så här bra, säger Xatart.

Den gångna veckan har varit tuff för ”De grönvita” – tre matcher och alla har slutat i seger. Men det har också tärt hårt på krafterna. Inte minst i den senaste bortamatchen i Jyväskylä.

– Tack, jag mår väldigt bra. Men jag är trött efter alla matcher. Vi måste med tanke på det täta programmet hela tiden förbereda oss. Det slutar inte efter en seger. Men så här långt känns det väldigt bra.

Han säger att i den senaste bortamatchen mot JJK var inte helt bekväm. Matchen spelades på naturgräs, vilket inte helt är EIF:s favoritunderlag. Den första kvarten var svår. JJK är ett bra hemmalag och behärskar underlaget. Vi gav dem i början några chanser, men de tog dem inte tillvara.

– Men när vi väl kom igång ändrades matchbilden. Med den talang vi har i anfallsspelet gjorde vi våra mål och dynamiken ändrade helt, säger Xatart.

Han gjorde i andra halvlek en hel rad byten. Och han förklarar det med att en del spelare är ordentligt slitna.

– Vi har spelare med stor talang. Men när de måste kämpa, slita hårt fysiskt är de inte lika bekväma när vi har bollen. Den energi som inhopparna tillför, ger kraft för att hela matchen hålla hög standard.

Tiemoko Fofana och Lucas Kaufmann är två nya spelare som anpassat sig snabbt till de nya förhållandena.

– De har bara relationer och har lätt att integrera sig i laget. På det taktiska planet krävs lite mer tid. Men de har som spelare prima kvaliteter och lär sig snabbt. Det är helt otroligt och väldigt bra som spelare.

Xatart säger att han hoppas spelarna (främst) hunnit ladda batterierna ordentligt inför veckoslutets match mot MP – för närvarande tredje i Ettan. Det är med andra ord ett toppmöte som väntar på Centrumplan. Och i sin sista match i grundserien möts KPV–EIF i Karleby.

– Det är vår tredje match inom loppet av en vecka. Vi är kanske inte helt hundra procent fräscha. Men jag hoppas på det bästa. Vi spelar på vår hemmaplan, på ett underlag vi behärskar. Jag hoppas vi kan leda spelet när vi har bollen. Jag misstänker att MP kommer att försöka avgöra på sina fasta situationer, funderar Xatart.

Han säger att han hoppas att hans lag kan kontrollera matchen, ha ett stort övertag med bollen för att göra det lättare, positivt att ta hem tre poäng.

Xatart har inte i de två föregående matcherna ändrat i startelvan. Och som vanligt är han också nu förtegen inför MP-mötet. Men troligtvis inleder Kaufmann och Fofana på topp?

– Vi avgör på matchdagen. På de senaste träningarna har några spelare sett lite slitna ut. Men vi får se…, säger Xatart.

EIF och MP möts i toppmötet på Centrumplan och matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman