Xatart: ”En ära att ha Adu i laget”

EIF:s fotbollstränare Gabri Xatart är mycket nöjd över att ha defensiva mittfältsspelaren Kofi Adu i laget. Ghanen har i de senaste matcherna gjort ett positivt avtryck och börjar ta för sig allt mer.

– Han är för oss en nyckelspelare. Han presterar bra resultat och har stor erfarenhet av hur han leder laget på planen. Det är en stor ära att ha honom i laget, säger Xatart.

Abdoulaye Kante på mittfältet har också visat verkligt rappa tag i matcherna. Xatart är också mycket nöjd med insatsen.

– Abdoulaye är snabb, och han spelar bättre och bättre hela tiden. Han är offensiv, men glömmer inte sin defensiva uppgift. Det är ofta han som inleder pressen mot motståndaren och det ger oss en hel del.

Under veckoslutet möter EIF en gammal bekant nykomling i Ettan, JJK från Jyväskylä. Xatart säger att ofta lag som avancerat från division-II kan vara besvärliga.

– En nykomling har ofta vind i seglen. Och JJK har så här i början av säsongen spelat hyggligt. Laget är inte rädd för att ta för sig och de har en del erfarna spelare. Jag tror det blir en tuff match igen.

I föregående omgång spelade EIF borta mot SalPa i Salo, ett av Ettans fysiskt starka lag. ”De grönvita” gjorde en riktigt bra insats när man vann 2–1.

– Det var bara i början av andra halvlek som SalPa skapade några lägen. Men vi fokuserade på rätt saker och jag tycker vi dominerade största delen av matchen.

Han säger att EIF i slutskedet flyttade fram sina positioner och skapade från så gott som från alla vinklar hel rad farliga lägen. Och slutligen lyckades Artu Atarah efter hörna göra segermålet.

– Jag är verkligen nöjd över vår insats, säger Xatart.

Han är också glad för hur EIF inlett seriespelet. På sex omgångar; en förlust och en oavgjord.

– Jag försöker fokusera på vad som händer från dag till dag, vecka till vecka. Vi har den senaste månaden spelat riktigt bra. Vi förlorade mot JäPS den 20:e april och innan den hade vi en rad förlorade matcher. Men jag sade redan då att det finns bra potential i den här truppen.

Han säger att säkert i fortsättningen kommer en del förluster, men att han har ett enormt stort förtroende för laget.

– Om vi håller den här dynamiken kommer vi att vinna fler matcher än vi förlorar, säger Gabri Xatart.

Finlands Bollförbund har också lottat sjätte omgången i den finländska cupen. EIF möter borta JäPS från Träskända. I seriematchen i Ettan, som spelades inomhus, förlorade EIF med 1–0.

EIF möter på Centrumplan JJK och matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman