Xatart: ”Glad och optimism för framtiden”

EIF:s fotbollstränare Gabri Xatart tvingades senaste hemmamatch mot Gnistan att se den från läktaren. Han var avstängd. Men trots det följde han noggrant med vad som hände och var väldigt glad efteråt över vad han såg. EIF vann 1–0 och tog en viktig seger.

– Vi har en lite längre tid haft usel dynamik i spelet. Men mot Gnistan spelade alla seriöst. De rädslor vi visat i matcherna mot Jaro, JäPS osv syntes inte på planen mot åggelbylaget, säger Xatart.

Han är glad för det och det ger också en positiv inställning till matchen borta mot SJK:s akademilag. Och tillägger att det finns många små och viktiga detaljer i Gnistan-matchen som man kan ta med mot SJKa.

– Vi höll en hög nivå mot Gnistan. Men också i tidigare matcher, både mot Jaro och JäPS kändes det som om vi hade segerchanser. Där handlade det om små detaljer, fasta situationer, och hur man borde stänga en match när man leder.

Han säger att med tanke på hur man försvarade mot Gnistan både utan Tabi Manga och Abdoulaye Kante betyder segern mycket.

– Jag hoppas vi kan ta den här fina känslan och självförtroendet med oss till Seinäjoki. Jag hoppas vi har lagt våra usla känslor från tidigare matcher till handlingarna, säger Xatart.

SJKa har redan i praktiken säkrat platsen i Ettan. Och som akademilag till SJK i Veikkausliiga kan man inte avancera. Xatart säger att EIF inte underskattar kommande motstånd utan väntar sju stugor fulla.

– De har unga och skickliga spelare. De kan dominera en match, men kan också göra en del misstag. Några spelare har gått till ligalaget och man är kanske i en lite bekväm situation? Men vi måste vara alerta och hungrigare på seger och tre poäng än vad SJKa är, säger Xatart.

Segern mot Gnistan hade stor betydelse för spelare och personalen i klubben. Tilliten och processen kring laget ökar igen. Vi hade som sagt i mitten på säsongen sämre dynamik i spelet.

– Men vi hoppas på att få den tillbaka nu.

Xatart är också glad för nyförvärvet Noah Lundström, som stod för segermålet mot Gnistan.

– Han är en fighter, bra på inlägg och i dueller inne i boxen. Den press han sätter på motståndarlaget är också positiv. Och som person är han väldigt schysst. Jag är glad för att han är här.

Tabi Manga och Abdoulaye Kante är tillbaka mot SJKa. Det ger Xatart en bättre bredd i truppen och flera alternativ. Några av spelarna har tre gula kort under och kan få det fjärde i Seinäjoki.

– Vi har bra ersättare som gärna vill stiga fram och visa sitt kunnande. Det är mycket viktigt för oss, säger Xatart.

Och den obligatoriska frågan mot SJKa?

– Vi vill alltid vinna våra matcher.

SJKa och EIF möts i Seinäjoki på söndag och matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman