Xatart: ”Kan hantera känslorna bättre”

Ekenäs IF:s nygamle tränare Gabri Xatart säger att covid-19 eran var för alla en besvärlig, tuff period. Många länder stängdes nästan helt ned. Ingen fick knappt resa någonstans – åtminstone inte först efter stränga kontroller.

Xatart fick stanna hemma i Kataloninen. Men han utnyttjade tiden att analysera sig själv. Han säger också att det är en ny Xatart som återvänder till Ekenäs.

– Jag har både personligt och professionellt ändrat. För mig gav covid 19-eran en möjlighet att blicka inåt i mig själv. Jag tycker att jag har blivit bättre på att hantera mina känslor, säger Gabri Xatart.

Efter covid 19-eran återvände Xatart till Finland igen. Det blev, PEPO i Villmanstrand, sedan KTP i Kotka (avancerar i år till ligan). Men innan det var Argo Arbeiter chefstränare, men fick gå. Xatart tog för resten av säsongen över. Han var biträdande tränare i TPS i fjol (Jonathan Johansson chefstränare).

– Det har varit en nyttig resa. Jag känner bättre till finländsk fotboll, hur säsongen fungerar och vilka spelare som finns på marknaden.

De flesta spelare som den här säsongen kommit till EIF, har varit med på träningar och i träningsmatcher, säger att Xatarts träningar, upplägg är prima vara.

– Jag är väldigt glad för att spelarna, som kommer till klubben vet vad det betyder att spela för ”De grönvita”. Vilka komponenter de behöver för att prestera på topp. Vi är nöjda med vad de hittills presterar både på och utanför planen, säger Xatart.

Han säger också att många spelare inte tidigare haft en latinsk eller spansk coach. Det är mycket som är nytt för dem.

– Vi har kanske lite andra metoder, funderar han.

Xatart säger att hans filosofi inte nämnvärt har ändrat.

– Men mina system och metoder, värdingar har möjligen lite ändrat. Man växer med åren, blir bättre och försöker hela tiden hitta det som laget bäst behöver.

Under veckosluet möter EIF i säsongens första tävlingsmatch KäPa, nykomling i Ettan, från Helsingfors. Matchen ingår i Ettans cup. Det är mer allvar bakom den kampen än i en vanlig träningsmatch.

– Det är vissa komponenter vi vill se från spelarna. Vi vill se spelarna aktiva med bollen, pressar högt uppe i motståndarnas försvarszon, ta ansvar när vi har bollen.

Han säger att det är just de här detaljerna man jobbar med på träningarna.

– Vi har ju bara varit några veckor tillsammans. Det blir intressant att se hur långt vi har kommit, säger Xatart.

Matchen på Centrumplan mot KäPa börjar kl. 15.

Ducca Nyman