Xatart kan sina pappenheimare – 2–1

– När jag såg att jag startar mellan stolparna var min enda tanke att jag håller nollan och vi tar tre poäng. Det här säger EIF:s målvakt Gerson Limna efter EIF:s premiärseger, 2 – 1 (0 – 0) mot TPS från Åbo.

EIF-tränaren Gabriel Xatarts val av målvakt gjorde att eftermiddagskaffet med snudd på hamnade i vrångstrupen. Ramilson Almeida fick starta på avbytarbänken.

Också valet av anfallsspelare. Unga Artur Atarah fick inleda på topp tillsammans med Stanislav Efimov. Båda valen var lyckade och visar att Xatart kan sina pappenheimare.

För övrigt gjorde EIF en mycket stark insats och den öppningselva Xatart valde klarade sina uppgifter med råge. Den överträffade alla förväntningar. Det var stabilt och kontrollerat i 90 minuter.

Öppningselvan från målvakt: Gerson Lima, Jeannot Esua, Tabi Manga, William Lindqist, Aleksander Leksell. Mittfält: Simon Lindholm, Adu, Abdoulaya Kante, Roni Peitsalo. Anfall Artu Atarah, Stanis Efimov.

–Jag var nära att lyckas med en clean sheat (hålla nollan). Vi har skapat en otroligt fin kemi i truppen och spelet med Tabi Manga och de övriga i försvarslinjen fungerar perfekt, säger Lima.

Han säger att det känns härligt med tre poäng och inleda seriespelet på rätt fot.

– Segern är viktig för hela laget. Nu fortsätter vi jobba vecka efter vecka för att bli ännu bättre.

– Jag valde att starta med Lima i målet. Jag visste att det blir en intensiv kamp. Jag ville skapa harmoni när vi har bollen. Jag visste att det är första matchen och att det kan bli lite nervöst, säger EIF-tränaren Gabri Xatart.

Han säger att Lima är mer ”städad” i sitt agerande inne i straffområdet. Och Lima är trevlig som person och en spelare som jobbar hårt på alla träningar.

EIF:s nyförvärv Adu visade verkligen hög klass. Inte en enda miss under 90 minuter. Det höjde hela mittfältets insatser; Kante slet och jobbade tufft, Simo Lindholm hängde bra med i tempot och Roni Peitsalo ute på kanten gjorde sitt jobb gediget.

Och fortsätter det såhär kan det bli en riktigt härlig säsong.

– Det blev lite speciellt mot slutet. TPS hade vinden i ryggen. Vi hade lite svårigheter att hålla bollen inom laget. Men trots det tycker jag att vi gjorde en bra första- och andra halvlek. Jag tror också publiken gillade vår uppvisning, säger lagkaptenen William Lindqvist.

Salomo Ojala gjorde 1–0 (78 min.) efter bra förarbete av Efimov-Lindholm. Efimov slet bollen åt sig vid straffområdet, spelade vidare till Lindholm som friställde Ojala.

EIF gick till 2–0 (90 min.) efter straff. TPS-målvakten Jere Koponen fällde Tobias Fagerström (spelade bra när han kom in.) innanför straffområdet. Efimov tog hand om bollen och nätade säkert.

Men läget var inte helt under kontroll. TPS kom med en tuff slutpurt och reducerade på straff. Riku Riski lade bollen en aning löst – Gerson Lima var med på noterna, men lyckades inte styra bollen utanför buren. Riski fick returen och nätade 2–1 (90 min.).

EIF inledde också ifjol mot TPS, vann 3–1, och då var Xatart biträdande tränare i åboklubben. Nu är han tillbaka i EIF och inledde med seger mot TPS – lite som Alexander Lukas i Kalle Anka?

– Jag gör mitt spelarval med tanke på att laget skall lyckas. Jag väntade mig den här gången att öppningselvan är viktig och därför stannade jag för den uppställning vi hade, säger Xatart.

Han kunde inte ha gjort ett bättre val. Nästan 900 betalande åskådare (förutom TPS-anhängarna) gick nöjda och belåtna hem.

EIF:s följande match spelas borta mot JäPS i Träskända den 22 april och börjar k. 16.00.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchrapport

Västra Nyland

YLE Västnyland

Åbo Underrättelser

Rösta på platinumspelaren

Ruutu bästa lägen i matchen

TPS matchrapport