Xatart: ”Laddat batteri ger ny energi”

EIF:s fotbollstränare Gabri Xatart säger att han under den gångna veckans semester hemma i Spanien kopplat av helt från fotbollen. Han hoppas också att spelarna gjort det samma. Han säger att pausen kom lämpligt och att den ska ge ny energi åt laget inför de avslutande kamperna i Ettan. Under veckoslutet möts EIF och KäPa från Kottby.

– När man jobbar som coach så tänker man fotboll 24 timmar sju dagar i veckan. Jag lade precis allt åt sidan och hoppas jag återvänder fräsch och jag hoppas också spelarna gör det. Det är från och med nu lusen väger ett pund, säger Xatart.

För EIF (gäller alla lag i Ettan) har det från och med årets början varit ett tufft tempo. Vid midsommar hade man tre dagar i följd ledigt. Men innan dess har det varit full rulle på.

– Det har varit tufft. Men nu har vi haft en vecka ledigt och kunnat ladda batterierna. Sista delen under säsongen blir viktig.

Men medan spelarna har ”vilat” har sportchef Peter Haglund inte haft mycket ledigt. Han har nämligen hunnit ro hem ett av de största kapen i Ettan – att värva Lucas Kaufmann från FC Honka i Esbo. En värvning som nått långt utanför stadens gränser.

Och innan Kaufmann hann han också sno åt sig Tiemoko Fofana från FC Haka i Valkeakoski. Fofana hann redan i första matchen mot SalPa göra segermålet.

– Vi spelade seriöst mot SalPa och även om inte salolaget är med bland topp sex lagen var det en besvärlig kamp. SalPa är ett tufft lag och mot den bakgrunden är jag glad att vi lyckades vinna. Salolaget spelar med två anfallare på spets, spelar en rak fotboll och är vasst på de fasta situationerna.

Men nu gäller det KäPa…

– Klubbledningen har gjort ett prima jobb med att förstärka laget. Fofana har bra potential i anfallet. Sedan Salomo Ojala gått skadad har vi hela tiden varit medvetna om att vi behöver en vass anfallare till.

Xatrart säger att man med ytterligare Kaufmann får en bra spelare både på och utanför planen.

– Han har haft en prima karriär i Honka. Och för spelarna betyder det extra mycket att han är tillbaka. Tack vare sin talang och kvalitéer kommer han att bidra med mycket för laget.

Xatart säger att KäPa visserligen släppt in många mål, men det finns talang i laget.

– När de har bollen spelar de bra fotboll och vi har tidigare haft problem mot dem. Men tack vare våra erfarna spelare lyckades vi då vända ett hotande nederlag till seger.

Han säger att EIF måste vara alert när KäPa har bollen. Annars kan det bli svårt.

Nyförvärvet Kaufmann har haft en hel vecka på sig att anpassa sig till laget. Xatart säger att han senare i veckan tar beslutet om han debuterar eller inte – men man kan nästan redan nu räkna ut det?

– Vi får se, säger Xatart.

Och den sista och viktigaste frågan?

– Jag hoppas vi vinner, säger Xatart.

EIF och KäPa möts på Centrumplan lördag 12.8. och matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman