Xatart: ”Måste bli tuffare med bollen”

Ekenäs IF:s tränare Gabri Xatart jobbar just nu febrilt med att få upp laget ur formsvackan. Det är ingenting ovanligt att det under en säsong kommer en downperiod. Ju senare under säsongen desto ödesdigrare kan det bli.

I första matchen när den andra rundan inleddes mot TPS var den första kvarten dyster. Mot FF Jaro i Jakobstad fanns mycket positivt varvat med en del misstag – men laget är på väg upp…

EIF har också några spelare skadade, vilket inverkar på spelet en hel del. Xatart säger att även det är naturligt under en säsong.

– Vi är medvetna om att vi har en tunn spelartrupp, men det är ingen ursäkt. Vi gör med de spelare som står till förfogande vårt bästa. Vi måste hitta vårt spel igen, hitta vår nyckelspelare och alternativ för att vara en ledande spelare. Den ”nyckeln” saknar vi just nu, säger Xatart.

Han säger att det här kan hänga ihop med den mentala sidan av spelet. Spelarna är rädda för att göra misstag, rädda för att vi ska förlora, och håller tillbaka, spelar lite blygt.

– Det är en orsak till att vi gör en del misstag. Även om det här är normalt under en säsong känner jag också som coach av det. Vi vill ju vinna våra matcher igen.

Han säger att alla måste lite mer tänka igenom sina beslut, och vi måste som lag bli bättre och modigare på hantera det här.

– Så som vi var i början av säsongen. Då kan vi vinna matcher igen, säger Xatart.

Han säger att insatsen i Jakobstad var acceptabel. Men dynamiken i spelet var inte på den nivå den borde vara. Framför allt när EIF hade bollen. Spelarna var för försiktiga, höll kanske onödigt mycket av rädsla tillbaka. Och det hämmade sig.

– Vi släppte in ett billigt, helt onödigt mål efter en hörna.

Han säger att EIF har många bra spelare som är bra på att inom laget hålla bollen. Vi måste tillbaka till den nivå vi var i början av säsongen.

EIF:s följande hemmamatch mot JäPS är viktig. Inte minst med tanke på den snöpliga förlusten i inomhushallen i Nummela.

– Jag hoppas vi vågar vara modigare, tuffare, vuxnare på planen igen. Då kan vi vinna och ta tre poäng.

Han säger att en seger är viktig för att få dynamiken tillbaka i spelet igen. En förlust leder till att tankarna börjar snurra runt i huvudet och alla funderar över vad man gör för misstag. Alla tankar amplifieras och spelet blir bara sämre.

– Det här är rätt normalt under en säsong. Men även om man bara vinner och vinner kamperna finns det också en del problem.

Han säger att efter idel segrar, allt bara skiner och man ser inte skogen för alla träd.

– Jag brukar säga att resultaten är viktiga, men det är inte allt. Det finns otroligt mycket bakgrundsarbete som en tränare måste hålla koll på, säger Gabri Xatart.

På skadelistan just nu är Tobias Fagerström, Salomo Ojala, Linus Estlander samt Arttu Sivonen. Tillbaka i truppen är Simon Lindholm och William Lindqvist, dock inte i 100 % spelskick ännu. Castor Westerholm inledde sin militärtjänstgöring 4.7.

EIF och JäPS möts på Centrumplan på söndag. Matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman