Xatart: ”Pulsen normal inför TPS”

Ekenäs IF:s tränare Gabri Xatart säger att pulsen borde vara normal med tanke på seriepremiären mot TPS från Åbo. Han tillägger att han bara är lite nervös, men på samma gång också ivrig att komma igång på allvar.

Xatart kom till EIF i mitten av januari och sedan dess har jobbet rullat på med träningar, Ettans cupmatcher och sedan ytterligare träningsmatcher. Han tar i praktiken över ett helt nytt EIF.

– Matchen mot TPS blir viktig, säger Xatart.

Han förklarar det med att flera av EIF:s fjolårsspelare har flyttat till ligaklubbarna. EIF har fått förnya nästan hela truppen.

– Det tar sin tid att hitta nya spelare för olika positioner i laget. Och för spelarna tar det sin tid att komma in i systemen; hur klubben fungerar, hur tränaren jobbar och tänker. Det krävs ett stort tålamod av alla.

Han säger att utanför planen har allt fungerat väldigt väl, men på planen måste spelet bli bättre. Men att det är en helt normal process.

EIF är det enda laget i Ettan som vintertid inte har en fullstor hall att träna i. För representationslaget, som är ett professionellt lag, är det inte ändamålsenligt med en liten, kall hall.

– Vi måste vara försiktiga med all intensiv träning för att inte skapa problem för spelarna. Det blir lätt förkylningar som kan täppa till luftvägarna.

Han säger att motståndarna vintertid får en del fördelar när EIF är utan en fullstor hall. T ex ligalaget Haka, som EIF på Centrumplan mötte i en träningsmatch, spelade sin första träningsmatch utomhus.

– Utomhus kan du ha både hård vind, kallt, kyligt och regn. Det är klart att allt sådant påverkar träningen.

Resultaten i EIF:s träningsmatcher har varierat. Efter förlustmatchen i Ettans cup mot JäPS har det efter det blivit bara ett oavgjort resultat mot SJK:s akademilag.

– Det är klart att jag både tittar på spelarnas prestationer och resultaten. Jag förstår bra om anhängarna är besvikna på grund av resultaten. Men i slutändan är det en del av hela processen. Jag känner att det finns betydligt mer potential än vad vi hittills visat upp i laget.

Xatart säger att EIF har många unga spelare som han vill ge speltid åt. Och det är under försäsongen de skall förbättra sina kunskaper.

– Det finns fortfarande några frågetecken. Men för fem år tillbaka skulle jag varit väldigt impulsiv. Men nuförtiden har jag mera tålamod, är mera försiktig, men tror att vi kommer att nå vårt mål.

Xatart säger att han fått prima respons av Mika Niemi (VD för EIF) och hela personalen. Alla känner mig från tidigare och vet hur hårt vi (biträdande tränaren Daniel) jobbar, har klart för sig om våra idéer och vad vi vill åstadkomma.

– Resultaten i träningsmatcherna har kanske inte varit där. Men som sagt. Det är bara en del av processen.

Han säger att han bra förstår hur viktigt det är för alla i början av säsongen med resultat och segrar. Trots resultaten betyder det inte att jobbet inte finns där.

– Segrar och förluster är en del av hela processen.

Xatart säger att han inte ligger sömnlös. EIF är ett professionellt lag och kan spela efter minimistandard i 90 minuter.

– Sedan finns det under matcherna små moment, varken kollektivt eller individuellt spel där spelarna inte når rätt nivå. Det är då vi ger motståndarna en del fördelar.

Xatart säger att det är i Ettan sådana misstag man betalar dyrt för. Efter misstagen kan sedan EIF spela i 20 minuter riktigt bra, t om en hel halvlek. Spelarna kanske inte direkt efter misstaget reflekterar över hur de spelade?

Xatart som i fjol var biträdande tränare i TPS vet vad som i premiären väntar.

– TPS har en del spelare med erfarenheter.

Han säger att EIF måste hålla hög intensitet i alla faser av matchen. Om man inte gör det har TPS spelare som kan utnyttja våra misstag. t ex Kasperi Hämäläinen och Daniel Rantanen, som har ett bra distansskott.

– Det finns potential i det gästande laget. Vi är medvetna om att vi inte kan ge det några gratischanser.

Xatart är mycket försiktig i att tippa utgången – är han nöjd med seger (det är klart) eller ett oavgjort resultat?

– Om vi håller våra positioner på planen tror jag att vi kan vinna TPS.

Och tillägger:

– Vi är redo.

EIF och TPS möts på Centrumplan och matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman