Xatart såg rött innan det röda kortet

Ekenäs IF:s tränare Gabri Xatart fick i EIF:s senaste cupmatch borta mot JäPS från Träskända rött kort. Han visades ut från lagledarbänken och fick följa matchen från sidan av planen. EIF vann 4–2 efter straffsparkar och avancerar vidare i cupen.

– Även om jag är vuxen blir jag ibland frustrerad. Det jag såg var två klara gula kort inom två minuter till en spelare och hur denne betedde sig mot domaren. Jag gick ut från mitt taktiska område och frågade biträdande domaren: Vad händer? Jag fick direkt rött kort, inte ens först en varning, säger Xatart.

Han tillägger att när det ibland hettar till på planen mellan spelarna, tar domaren kombattanterna till sig för en kort pratstund och ber alla att lugna sig. Annars…

– Det borde vara det samma för tränarna.

Xatart kom tillsammans med Guillem Santesmases 2017 till EIF och den första säsongen blev direkt en succé. Den andra säsongen blev mindre lyckad och Xatart steg självmant åt sidan, när det inte gick som han ville.

Årets säsong har däremot startat ypperligt, och Xatart säger att han inte på något sätt är ute efter revansch på sig själv.

– Det här är en process där jag vuxit som människa. Nu är jag bättre på att hantera alla saker som kommer emot med att vara tränare.

Han säger att han som de flesta först alltid ser till resultaten. Men numera är det minst lika viktigt att också se vad som händer i bakgrunden, för att ha kontroll över vad som också måste förbättras i laget.

– Under försäsongen förlorade vi flera träningsmatcher. Men redan då såg jag att det fanns potential i truppen. Jag hade förtroende för spelarna och visste att när de börjar prestera kommer också resultaten.

Och där är EIF nu…

Xatart säger att han inte var orolig fast han i cupmatchen visades ut från tränarbänken. Spelarna visste vad de skulle göra. Alla tog i första halvlek sitt ansvar och JäPS fick inte några ytor att spela på.

– Vi däremot skapade flera riktigt fina lägen.

Men trots en del chanser gick ändå cupmatchen till avgörande straffsparkar. Castor Westerholm var den fjärde i ordningen att lägga sin straff.

– Dagen innan cupmatchen hade vi en intern strafftävling. Daniel Boluef sade att Westerholm kommer att klara sig fint, vilket han också gjorde, och då bestämde vi att om matchen slutar oavgjort, är han en av exekutörerna, säger Xatart.

Men EIF hinner inte vila på lagrarna. Seriespelet i Ettan tar snabbt vid efter cupmatchen. Och ”De grönvitas” följande kamp står redan för dörren – KäPa i Kottby. Det blir inte många dagar för återhämtning och träning.

– Jag vet att spelarna har ett öppet sinne för vad som komma skall och vad som krävs av dem. Alla vill prestera sitt bästa och jag hoppas att vi lyckas bra i uppläggningen och förberedelserna, säger Xatart.

Och avslutar med det obligatoriska.

– Vi reser till Kottby för att ta tre poäng…

Matchen mellan KäPa och EIF börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman