Xatart: ”Spelarna ger varandra feedback”

EIF-tränaren Gabri Xatart hade speciellt två orsaker att vara nöjd efter senaste segern över FF Jaro. Den första var givetvis tre poäng. Den andra kanske lite överraskande? Men under matchen pushade spelarna mer än tidigare på varandra. Det här uppfattar tränaren som en fin sak.

– Spelarna börjar allt mer bli bekanta med varandra. Nu vågade de också under jaro matchen ge högt och tydligt varandra feedback. Det har man inte riktigt vågat i tidigare matcher. Det är ett mycket prima tecken, säger Xatart.

Xatart säger att han och hela laget efter insatsen mot Jaro låtit insatsen mogna, sjunka in i det medvetna lite djupare. Allt från hur man förvaltade chanserna, till hur man spelade och agerade på planen.

– Jaro hade inte många chanser. Det berodde på hur vi i andra halvlek kontrollerade spelet. Vi var aldrig pressade eller stressade av det gästande laget. Det berodde på hur spelarna agerade på banan. Nu börjar alla känna varandra, vågar mer tillsammans och det betyder mycket.

EIF står under veckoslutet inför en svår match igen när man i Åggelby möter Gnistan. ”Gnisu” har vunnit sina tre inledande matcher och toppar tabellen.

– Gnistan har spelat bra. Inget snack om den saken. Man har i stort sett hållit ihop laget från ifjol och hålla samma struktur, kunnat bygga vidare från fjolårets säsong. Det betyder en hel del.

Xatart säger att Gnistan är en av favoriterna den här säsongen. De har en klar spelidé och är just nu det tuffaste laget i Ettan. Och EIF har förstås ingen avsikt att förlora?

– Om vi lyckas ta tre poäng (seger) skulle det vara för oss ett jättekliv framåt.

Han säger att han hittills är tillfreds med lagets inledning. Tre tuffa matcher, två segrar.

– Jag tycker att vi i förlustmatchen borta mot JäPS borde ha tagit en poäng. Men om man ser till det stora hela att vi har ett ungt lag på gång är sex poäng mot tre tuffa motståndare mer än godkänt.

Han säger att han inte är förvånad efter upptakten i ettan. Träningsmatcherna gav fina indikationer om att spelarna håller bra klass.

 Xatart säger att laget är från ifjol nästan helt nytt och standarden i matcherna kan en aning variera.

– Men det är bara en del i processen. Vi är bara i början ännu. Det finns potential i laget . Jag är övertygad om att nivån ytterligare kommer  att höjas.

Han säger att redan i en intervju för ett par veckor tillbaka sade han att han är glad och stolt över att vara tillbaka. Spelarna spelade redan i träningsmatcherna hyggligt.

– Steg för steg har det hela tiden blivit bättre. Och vi är som sagt bara fortfarande i upptakten…

Gnistan och EIF möts i Åggelby och matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman