Xatart: ”Spelarna redo efter cupäventyret”

Ekenäs IF:s spel i den finländska cupen tog slut för en vecka sedan. Det blev förlust i Kotka mot KTP som vann 3–0. Förlusten grämer EIF-tränaren. Men nu väntar det normala serieharvande i Ettan igen. EIF möter borta TPS i Veritas stadion (gamla hederliga Kuppis) i Åbo.

– Vi höll bra kvalitet i matcherna i cupen. Vi ville nå längre. Men mot ett lag från Veikkausliiga där nivån är snäppet högre måste man ta tillvara de chanser som bjuds. Den här gången lyckades vi inte, säger Xatart.

Han säger att EIF gjorde några missar innan KTP slog till med både 1–0 och 2–0.

– Det tog i det långa loppet hårt på vår ära. Lag från fotbollsligan kapitaliserar genast enkla missar och får ett övertag.

Han säger att om EIF fortsättningsvis vill vara ett topplag i Ettan måste ”De grönvita” bli vassare på att kapitalisera motståndarens misstag.

– Det bjuds i täta matcher inte på så många lägen.

Efter cupmatchen mot KTP har spelarna haft några dagar ”semester”. Nu är man tillbaka i den gråa vardagen igen.

– Jag känner att laget fungerar riktigt bra. Vi har haft en diskussion med spelarna och alla har en positiv attityd och vet vad som måste förbättras.

Han säger att han gillar det han ser på planen och på träningarna. Och hoppas att alla snabbt hittar tillbaka in i rytmen igen. Efter TPS-kampen väntar efter ett par dags förberedelser en ny bortamatch i Jakobstad mot FF Jaro (på söndag).

– Vi har några tuffa veckor bakom oss. Men med den rytmen vi haft reser vi med tillförsikt till Åbo. Och jag hoppas att några nya spelare kliver fram och visar att de håller för spel i Ettan.

Xatart säger att EIF riktigt bra hittills kämpat för tre poäng i alla matcher. Bara en förlust och tre oavgjorda (i serien) är mer än godkänt.  Men i de senaste kamperna har han ändå sett ett litet orosmoment.

– Vi har haft lite svårt på planen med vem som ska ta ansvar. Och det här har lett till små misstag. Och mot tufft motstånd kostade oss några onödiga poäng.

Han säger att EIF-ledningen är fullt medveten om det här och att man har jobbat med att lösa knuten.

– Det måste vi göra och klara av om vi i fortsättningen också skall hålla lika hög nivå som under första rundan. Vi vill vara ett kompetent lag, som hela säsongen hänger till slut med i tabelltoppen, säger Gabri Xatart.

TPS och EIF möts i Åbo i Veritas stadion och matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman