Xatart: ”Tuff och fysisk match väntar”

För Ekenäs IF:s följande match i Ettan väntar ingen dans på rosor. Men väl på naturgräs. Det är SalPa i Salo som står för motståndet. Nykomling och samtidigt en överraskning. EIF-tränaren Gabri Xatart väntar sig en tuff och fysisk match.

– SalPa är ett av de fysiskt starka lagen i Ettan. De dominerar, utmanar direkt mot mål och har i sin första press fysiskt starka spelare. Samma sak gäller i försvarsspelet. SalPa tar för sig i närkamperna. Mot den bakgrunden väntar jag mig en fysiskt tung match, säger Xatart.

Naturgräs brukar inte direkt gynna EIF. Men nu har Salo för något år tillbaka lagt om sin gräsplan och kan erbjuda ett super underlag. EIF gjorde på onsdagen sin första test på naturgräs underlag i cupmatchen borta mot KaaPo i S:t Karins (EIF vann 4–1).

– Vi fick prima feedback från matchen. Samtidigt spelade också KaaPo med en fembackslinje. Vi tror att SalPa kan spela med en sådan uppställning mot oss. Vi har tränat mot sådan försvarstaktik, spelarna vet hur de skall agera om SalPa spelare med en fem- eller fyrbackslinje, säger Xatart.

EIF-tränaren passade också på att rotera spelarna med tanke på seriematchen. Roni Peitsalo var en spelare som tog vara på chansen och lyckades perfekt med tre mål.

– Han förstod vad vi ville ha ut av matchen och tre mål var bra. Han kan spela wingback både på höger- eller vänster kant beroende på taktik. Fahad Muhamed och Joel Lehtonen spelade också bra och visade att de är redo att kämpa för en plats i öppningselvan.

Xatart berömmer för övrigt alla som fick speltid och är nöjd med resultatet – och tillägger att det är betydligt bättre än jämfört med ifjol. Då vann EIF efter straffsparkar (4–2).

Han säger att SalPa-matchen är ett första stort test på naturgräs. Och att det återstår att se hur man hanterar situationen.

– Vi spelade på naturgräs redan i S:t Karins, och under veckan har vi finslipat spelet på naturgräs i Österby. Förhoppningsvis kan vi prestera en bra insats i Salo.

Xatart är väl medveten om att SalPa har kollat upp EIF:s spelstil. Men samtidigt har han lite svårt att förstå att man gör så.

– Vi har väldigt tydliga mönster som vi följer match efter match. Det förstår säkert alla spelare? Vi försöker hitta de bästa sätten för att vinna. SalPa kommer säkert att försvara mot vår offensiv, där vi är starka. Men det kommer också vi att göra mot dem.

Summa summarum.

– Alla lag har en ganska bra uppfattning om varandras styrka och svaghet, säger Xatart.

SalPa och EIF möts i Salo och matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman