Xatart: ”Vi blickar framåt – nedvärderar ingen”

Ekenäs IF har ett tufft spelprogram, både i Ettan och i den finländska cupen. Matcherna avlöser varandra i snabb takt. Nu väntar först division-III-laget KaaPo från S:t Karins och under veckoslutet blir det ett toppmöte i Salo mot Salpa.

KaaPo är bekant från i fjol då EIF verkligen fick slita för segern. EIF tränaren är medveten om utgången och också hur minerad en cupmatch alltid kan vara – laget från en lägre division vill alltid överraska, slå från underläge.

– Vi ser inte från vilken division motståndaren kommer. Vi ser inte ned på någon utan riktar vår blick framåt. Vi kommer att vara försiktiga, studera KaaPo:s svaghet och styrka för att vara en svår motståndare, säger Xatart.

Han säger att när man väl är på planen är det ingen skillnad från vilken division lagen kommer. Det viktigaste är att spelarna tar ansvar, gör sitt bästa för att göra livet surt för KaaPo.

Xatart säger också att en cupmatcher ger möjligheter till att rotera spelarna.

– Vissa spelare måste vila, andra får chansen att visa att de håller för nivån i Ettan. Det kommer nog att bli en del ändringar i öppningselvan.

Han säger också att det tuffa spelschemat inte direkt inverkar på spelarna. Snarare tvärtom. Om de spelare som får chansen i cupmatchen gör bra ifrån sig ökar det truppens kompetens och kvalitet.

I den senaste seriematchen hemma mot SJK:s akademilag fick EIF i andra halvlek slita ordentligt. Det blev 2–1-seger – men den satt långt inne. Första halvlek var däremot bra, riktigt bra.

– Matchen mot SJK/a var nog en liten läxa för oss. Om man har ett stort övertag i början måste man också ta tillvara chansen. Vi borde ha gjort tre fyra mål till.

Att spelet i andra halvlek nästan föll ihop, berodde mycket på att SJK/a spelade djärvare än i första halvlek.

– De hade ingenting att förlora. Medan vi slumrade till – vi väntar och ser hur matchen utvecklas. Men när reduceringen 2–1 kom ändrade matchbilden totalt.

Xatart säger att det kom som en liten chock för tränarteamet på bänken. Det skapade smått panik för alla, också spelarna på planen. Men ser också något positivt i utvecklingen av matchen – bra första halvlek, uselt spel i den andra.

– Det var nyttigt för oss. Också viktigt att ta tre poäng. Men spelet från den ena halvleken till andra bara inte får säcka ihop sådär. Vi fick något att tugga på, säger Xatart.

KaaPo och EIF möts i S:t Karins och matchen börjar kl. 18.30

Ducca Nyman