Xatart: ”Vi måste tillbaka till ruta ett”

Ekenäs IF:s tränare Gabri Xatart är tudelad i sin bedömning efter första rundan i Ettan. EIF ligger i tabellen på tredje plats. Och har bara en förlust och tre oavgjorda efter elva omgångar. Det är klart godkänt – långt över vad försäsongens insatser gav vid handen.

De tre senaste matcherna, oavgjort mot HIFK (0–0 h), MP ( 0–0 b) och KPV (2–2 h) gör ändå att EIF-tränaren rynkar en aning på ögonbrynen. Framför allt efter insatsen mot KPV från Karleby.

– Jag sade i början av säsongen att om vi håller våra höga krav kommer vi att vinna fler matcher än vi förlorar. De senaste matcherna har vi inte nått upp till vårt mål. Därför är jag en aning besviken, säger Xatart.

Han säger att han inte direkt letar efter någon orsak. Men att både tränarteamet och spelarna får titta sig i spegeln.

– Vi måste snabbt alla hitta tillbaka till den höga nivå vi har visat och att behålla den.

EIF får fortfarande vänta på en kort semester. Matcherna i finländska cupen fortsätter och EIF möter ligalaget KTP från Kotka – en klubb Xatart basade över för två år sedan.

Han säger att mycket har säkert ändrats sedan dess. Klubben har mera erfarenhet, bättre spelare och är på alla sätt starkare.

– Det blir ett tufft motstånd för oss. Men vi reser till Kotka för att visa upp den positiva och starka sidan vi visat upp i Ettan.

Han säger att det kan finnas en liten fördel i att fotbollsligan hållit paus för landslagsspel i den nationella ligan. Ligaspelarna har haft en kort ”semester” under uppehållet…

– Jag har sagt det tidigare att det är på planen man visar vad man går för. Vi har en chans. Ligaspelarnas korta ledighet är ett moment vi kan utnyttja. Och den chansen måste vi ta tillvara, säger Xatart.

Xatart säger att han efter senaste hemmamatchen mot KPV är lite besviken. Han säger att EIF både individuellt och kollektivt inte nådde rätt nivå.

– Jag skulle säga samma sak också om vi med det här spelet vunnit med 3–1. Vi får skylla oss själva. Vi var inte där vi skulle vara, både fysiskt och mentalt. Vi var inte det ödmjuka lag vi vanligtvis är, säger Xatart.

KTP och EIF möts i Kotka och matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman