Xatart: ”Vi saknade nyckel till JäPS:s försvarslås”

Det är ambivalenta känslor hos EIF-tränaren Gabri Xatart efter 1-0-förlusten borta mot JäPS i Träskända. EIF skapade en hel del lägen utan att för den skull lyckas göra ett enda mål.

– Vi hade ingen nyckel till deras försvarsspel. Vi skapade en del lägen, men den sista förlösande passningen misslyckades. Vi var lite för bekväma och spelade inte in bollen i luckorna, säger Xatart.

Han tycker ändå att EIF inledde riktigt hyggligt inne i hallen (matchen spelades inomhus). Spelet i närkamperna var stundtals bra och EIF slet tillbaka bollen flera gånger.

– Men samtidigt var det lite som i vårens tidigare träningsmatcher. Vi kunde inte riktigt hantera nivån på de olika momenten. Jag tycker att vi i ett skede spelade riktigt bra, men vi kom inte upp till den krävande nivå vi borde vara på. Vi led mycket.

EIF-tränaren har överraskat i sin öppningselva och kanske omedvetet breddad truppen? I första matchen hemma började Gerson Lima i målet. I den andra matchen borta mot JäPS inledde August Björklund som ytterback till vänster.

Det blir på träningarna mera kamp om målvaktsplatsen. Och ute till vänster blir det tufft om spelplatsen. Joel Lehtonen börjar vara tillbaka efter sin skada. Aleksander Leksell från Sverige är en tuffing och nu presenterar sig ”Agge” Björklund, tidigare på mittfältet. Det höjer avsevärt temperaturen på träningarna.

– När det blev klart att Leksell inte kan spela mot JäPS satsade vi på Björklund. Han är lätt att hantera, en väldigt lojal spelare. Han gör precis det vi har kommit överens om att han ska göra.

Xatart säger också att mittfältsspelarna Simon Lindholm och wing backen Roni Peitsalo, samt mittbacken William Lindqvist hade till uppgift att hålla ett litet extra öga på vänsterkanten – Björklund hade en av seriens bästa yttrar, Banza, mot sig. Men ”Agge” klarade uppgiften bra.

Han säger också att han inte är besviken trots förlusten. Men det finns en del som måste förbättras.

– Vi hanterade inte hörnor och frisparkar bra. Det var nu tredje gången vi  lät motståndaren näta från en set piece.

EIF:s följande match är i den finländska cupen mot division-III-laget Åbo IFK i Åbo. Och på lördag möter man hemma på centrumplan FF Jaro. Det blir mellan matcherna bara några dagar tid  för träning och förberedelser.

– Schemat är tight och knappt omd tid för förberedelser. Vi har videoupptagningar från matcherna och träningarna för att visa vad som krävs av spelarna. Jag tror nog det finns tid för återhämtning.

Han säger att EIF inte ännu är i toppform. Men ju längre serien fortskrider desto bättre blir det.

– Vi går seriöst inför finländska cupen, mot ÅIFK. Men några spelare kommer ändå att få speltid för att hålla matchtempot i kroppen, säger Xatart.

Åbo IFK och EIF:s möts i Åbo och matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman