Xatart: ”Vi spelade moget på Åland”

EIF:s fotbollstränare Gabri Xatart är inte orolig för att klubben inte skulle få ett slagkraftigt ligalag på benen. Efter två träningsmatcher och tre kamper i ligacupen har han en relativt klar bild av var laget i detta nu står.

Träningsmatcherna har spelats mot IF Gnistan (1–1) och TPS (2–2). I ligacupen har man förlorat mot FC Lahti (2–1) och FC Inter (3–1). Och i den senaste matchen vann EIF borta över IFK Mariehamn (2–1).

– I vår senaste match var vi mycket mer vuxna i vår roll hur vi tog oss an motståndaren. Vi spelade moget och därför vann vi, säger Gabri Xatart.

EIF är det ligalag som kanske vintertid har sämsta träningsförhållanden? Hallen ute i Västerby saknar värme och är en aning trång. Men EIF gör det bästa av situationen.

– Vi är fortfarande en bit från den nivå vi borde vara på. Vi kan inte i det här skedet helt matcha de övriga lagen i Veikkausliiga.

Lagbygget har ändå framskridit lugnt och kontrollerat. EIF:s sportchef Peter Haglund följer devisen; Roma uno die non est condita (Rom byggdes inte på en dag).

Gabri Xatart säger att matchen på Åland höll riktigt bra standard.

– De nya spelarna börjar komma in i den struktur och dynamik vi bygger upp. De blir allt bekvämare i sina roller när de börjar lära känna varandra bättre.

EIF:s fördel är att man nästan helt lyckats hålla ihop fjolårets trupp. Endast tre spelare har lämnat.

– Det gör att vi  också lättare kan vinna matcherna, funderar Gabri Xatart.

Under veckoslutet spelar EIF sin fjärde match i ligacupen. ”De grönvita” möter IF Gnistan i Myrbacka i Vanda. Gabri Xatart hade gärna sett att kampen spelats på Centrumplan.

– Det hade varit trevligt att spela inför hemmapubliken.

Men tyvärr…

Han är ändå optimist och hoppas att laget under försäsongen ytterligare tar ett steg framåt.

– Om vi lyckas vinna två matcher i rad kan vi också i fortsättningen hålla en positiv inställning, säger Gabri Xatart.

EIF och Gnistan möts i Myrbacka kl. 12.30. Biljetter säljs endast på plats.

Ducca Nyman