Zacke: ”Lång väntan snart slut”

Ekenäs IF:s lagkapten Zacke Ekström säger att det är både intressant och spännande när seriespelet kör igång igen. Det är bara några ”fjuttiga” timmar kvar innan ”de grönvita” tar sig an i premiären FF Jaro från Jakobstad. Avspark imorgon (söndag), tyvärr utan publik, på centrumplan kl. 18.30.

– Det här är vad jag, vi alla har väntat på. Att serien skall köra igång igen. I år blev starten precis som ifjol lite framflyttad. Men det är nog på tiden att vi börjar, säger Ekström.

Han säger att förberedelserna inför säsongen inte direkt varit tuffare jämfört med tidigare säsongspremiärer. Men däremot betydligt effektivare.

– Vi har den här säsongen gått djupare in på olika taktiska detaljer. Vi är klart bättre förberedda nu.

Ekström säger också att fystränaren Manuel Bejarano har tillfört mycket. Det känns annorlunda och för många spelare (alla) är det säkert nyttigt.

– Jag har själv svårt att hålla koll på vad jag sysslar med. Mot den bakgrunden är viktigt att vi har en kunnig person som håller reda på vad som görs i gymmet. Det behövs för att hålla kroppen i fysisk form. Det är bra.

Manuels idé med ett pulsbälte på spelarna på träningar och matcher tar spelarna positivt emot.

– Det är spännande att se statistiken. Hur mycket jag (vi) löper. Tidigare var det bara en gissning. Nu får vi svart på vitt. Sedan analyserar tränarna resultaten. Jag brukar gå till dem och fråga om det är bra eller illa. Eller vad jag kan göra bättre.

EIF har också på träningarna och i matcherna spelat med en trebackslinje och med Ekström som wingback. Det är ett lite annorlunda spelsystem än tidigare 4-4-2. Om det känns bra eller illa håller Ekström hemligt.

-Tro nu inte att tänker avslöja allt. Men wingback passar mig bra. Och jag har tidigare spelat på den positionen. Men jag tror inte att det ändrar mycket på vårt spelsätt. Med tanke på när vi håller bollen eller utan boll. Kanske det passar oss bättre i försvarsspelet.

Ekström säger att i början av säsongen var spelarna lite ovana med systemet. Men ju längre säsongen framskridit har taktiken börjat nötas in mer och mer. Och nu löper den nästan som den skall.

– Det som är positivt i år är att vi har en bredare trupp. Tränarna har flera alternativ att välja mellan. Det är kanske inte det lättaste för dem, säger Ekström.

I premiären möter ”de grönvita” en bekant motståndare. Och med tanke på den här säsongens mål kommer nästan säkert alla matcher att vägas på en guldvåg.

– Jag tror nog att Jaro också i år kommer att vara ett av topplagen. Och inte skall vi vänta oss någon lätt uppgift. Jaro har flere intressanta spelare. Inte minst gamla bekanta Juuso Aalto, som spelade för MuSa i fjol.

Ekström är på en sak hundra procent säker.

– Vi går in för tre poäng.

Ducca Nyman

Ekenäs IF
Placering i fjol: Fyra.
Tränare: Guillem Santesmases.
Budget 2021: 395 700 euro.
Spelarbudget: 176 000 euro.


Nya spelare (urval): Riku Selander (HIFK), Tuukka Andberg (HIFK), Jonathan Jäntti (PEPO), André Österholm (Sirius), Oskari Sallinen (KuPS), Mehdi El Moutacim (SJK), Valdrin Rashica (FC Lahti), Aleksi Ollila (KPV), Stanislav Efimov (FC Van).


Spelare som lämnat (urval): Yann Fillion (AC Oulu), Darren Smith (FC Honka), Ayabulela Konqobe (Chippa United), Zachary Sukunda (PEPO).

FF Jaro inför matchen

Inför säsongen länkar:
YLE Västnyland inför säsongen
YLE sporten inför säsongen
Västra Nyland inför säsongen (bakom betalmur)
EU inför säsongen
Byyri podcast inför säsongen

Matchen presenteras av: